Logo dekoeriermill.nl


Het Oppervlakte Reddingsteam kan slachtoffers vanuit het water met een draagbaar en hulp van een hoogwerker omhoog takelen en veilig naar de kant brengen. Foto: Marco van den Broek.
Het Oppervlakte Reddingsteam kan slachtoffers vanuit het water met een draagbaar en hulp van een hoogwerker omhoog takelen en veilig naar de kant brengen. Foto: Marco van den Broek. (Foto: Ron Koenen)

'Ze voelden zich brandweerman'

De open dag, georganiseerd door het Millse brandweerpost op de Kuilen in Langenboom, trok veel belangstelling. De brandweerpost in Mill is speciaal uitgerust met het Oppervlakte Reddingsteam en doet ook zware hulpverlening (HV) met speciaal gereedschap in noodsituaties.

LANGENBOOM – Herman Gerrits is dertig jaar bij de brandweer, waarvan twintig jaar ook als bevelvoerder. "Met deze presentatie laten we graag aan de mensen zien hoe het bij ons te werk gaat. Er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd en aangepast aan deze tijd. De nieuwigheden moeten we omarmen en goed invullen. Het Oppervlakte Reddingsteam (OVRT) is ons regionaal specialisme binnen de Brandweer Brabant Noord. We hebben hiervoor een nieuw voertuig gekregen en hebben de postleden hiervoor een opleiding gevolgd. Voor de eerste redding tot tweehonderd meter uit de waterkant doen wij ons werk waar mogelijk is. We kunnen een slachtoffer met een hoogwerker direct omhoog takelen met een brancard. Hoe hebben mensen het ervaren om door ons uit een auto te worden gehaald bij een ongeluk. Dat is geëvalueerd en in de praktijk ingevoerd. We hebben standaard dagelijks elf man paraat om uit te rukken." Joyce Houweling was en is de enige vrouw bij het korps. "Ik ben nu drie jaar bij de brandweer en draag graag mijn steentje bij. Het is een mooie extra familie. Als zwemmer ben ik ook bij het OVRT." De vele kinderen vonden het ook interessant. De vierjarige Aiden en de driejarige Boaz vonden brandweerwagens met sirene mooi. De broers voelden zich een beetje brandweerman. De achtjarige Nikki had vragen voor de brandweer: 'Waarom oefenen brandweermensen?' En 'Wat is het verschil tussen vuur en brand?'. Dat werd natuurlijk goed uitgelegd aan Nikki. "Wij oefenen elke week omdat er minder branden zijn", vertelt Bert Logtens. "Door meer veiligheid, voorlichting en aangelegde rotondes gebeurt er minder." Marc Driessen is officier van dienst met eindverantwoording aan de orde. "Je moet ook vooruit denken en goed coördineren." Vader Peter was met Tess (7) en Nick (4) uit Deurne gekomen. In de brandweerauto zitten en het dak van een auto knippen vonden ze spannend. Bij het hanteren van een knipschaar zijn zes mensen actief, waarbij de aandacht voor de personen belangrijk is. Daar weet oud-brandweerman Wim Bongers alles van. "Nu zijn de werkzaamheden ten opzichte van vroeger meer gestructureerd. Van lagedruk naar hogedruk blussen is een grote verbetering." De brandweer doet meer dingen. Omgewaaide bomen weghalen, een kat in de boom of een koe in problemen, de brandweer helpt. Nieuwe brandweermensen zijn altijd welkom.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox