Logo dekoeriermill.nl


Foto: Tom Oosthout

Provincie kiest voor megafusie Land van Cuijk

Boxmeer/Cuijk/Grave/Mill - De provincie Noord-Brabant staat achter de komst van één nieuwe grote gemeente in het Land van Cuijk per 1 januari 2023. De gemeenteraden van Sint Anthonis, Boxmeer,  Cuijk, Grave en Mill en St. Hubert nemen op woensdag 20 september een besluit over de opheffing van hun gemeente.

Aan de vooravond van deze ingrijpende beslissing schaart het provinciebestuur zich achter procesbegeleider Peter van der Velden en het bureau Berenschot. De provincie vindt één krachtige gemeente de beste oplossing voor de toekomst voor de vijf gemeenten.
Door de megafusie ontstaat er straks een gemeente met meer dan 88.000 inwoners en 34 dorpen. De provincie geeft aan dat er een 'innovatieve vorm van kernenbeleid en een kernendemocratie' komt. De nieuwe gemeente zou zo meer kunnen doen voor de burgers en de gemeenschappen. 'Door samen de democratie in kernen en dorpen vorm te geven'. De provincie geeft de 85 raadsleden (Boxmeer 21, Cuijk 19, Sint Anthonis, Grave en Mill en Sint Hubert ieder 15) het dringende advies nu door te pakken. Raadsleden hebben de kans om voorwaarden en doelen te stellen die meegenomen worden in het fusieproces. 'Het is aan hen er iets moois van te maken', aldus het provinciebestuur.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox