Logo dekoeriermill.nl


Reel to Real (Foto: Marco van den Broek).
Reel to Real (Foto: Marco van den Broek).

Keltisch concert in Mariakapel

Een bijzonder concert op een bijzondere plek. De mannen van Reel to Real uit Mill staan garant voor sfeervolle Ierse muziek. Prachtige ballades, geïnspireerd door de tijd van het jaar, die in de verstilde sfeer van de Mariakapel extra goed tot hun recht komen.

Reel to Real wordt gevormd door Ronald Peters, Frans Heys en Marcel Peters. Marcel: "Die Keltische muziek spreekt tot de verbeelding. Het zijn oude volksverhalen, die in muziek verteld worden. Er zit een ziel in de liederen en dat spreekt mensen aan. Je hoort met name in de ballades de oude verhalen van de Ieren, melancholisch en meeslepend."

Het is alweer vijftien jaar geleden dat Ronald en Marcel met hun vader op vakantie gingen naar Dublin. Ze zaten in een pub aan een pint Guinness, toen een paar mensen binnenkwamen met muziekinstrumenten en met name Ronald in vervoering brachten met hun muziek. Marcel: "Dat wil ik ook", was de reactie van Ronald. Hij kocht een accordeon, nam les en zo ontstond na een paar jaar Reel to Real. Zo genoemd naar de Ierse dans de Reel. We treden zo af en toe op, bij de duomarathon of op een trouwerij. Dan spelen we vooral de jigs en reels, de Ierse dansmuziek. Als je muziek maakt, is het altijd leuk om het te kunnen delen met anderen."

"Als je er zelf lol in hebt, dan straal je dat ook uit. En als je dan de kans krijgt om een concert te geven in die prachtige elfde-eeuwse Mariakapel, dan grijp je die kans met beide handen aan. Ik liep vaak langs de kapel en vond het altijd al een bijzondere krachtplek. Om nu de oude Ierse muziek ten gehore te brengen in dit oude gebouw, dat is een bijzondere combinatie."

Er zijn zo'n vijftig zitplaatsen in de kapel, wat het tot een intiem concert maakt. "We zouden er misschien nog wel iets meer stoelen kunnen neerzetten, maar dan schieten we ons doel voorbij, daarom ook hebben we besloten om een tweede concert in te plannen, toen de eerste al snel uitverkocht was." De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel.

Marcel: "Tijdens onze vakantie in Peru heb ik de initiatiefnemer van de stichting HoPe leren kennen. Hij heeft allerlei projecten opgezet in de Andes om de mensen daar een betere toekomst te bieden. De opbrengst van onze concerten gaat rechtstreeks naar hem." Het concert Reel to Real vindt op 29 en 30 december om 20.00 uur plaats in de Mariakapel in Mill. Alleen voor het concert op 30 december zijn nog kaarten à 15 euro te krijgen via reeltorealmill@gmail.com of telefoon 06 23221169.

reageer als eerste
Meer berichten