Logo dekoeriermill.nl


Tom Raaijmakers en Jan Volleberg presenteren een oudejaarsconference in Myllesweerd (Foto: Marco van den Broek).
Tom Raaijmakers en Jan Volleberg presenteren een oudejaarsconference in Myllesweerd (Foto: Marco van den Broek).

Oudejaarsconference in Myllesweerd

Al vier jaar op rij deden ze samen mee met de pronkzitting. Ze hadden er lol in om samen aan een act te werken. Al schrijvend en verzinnend merkten ze op dat ze wel een hele avond zouden kunnen vullen. En dat is precies wat er nu gaat gebeuren. Jan en Tom presenteren een heuse oudejaarsconference in het theater van Myllesweerd.

Tom Raaijmakers en Jan Volleberg uit Wilbertoord kennen elkaar inmiddels door en door. Al vele uren brachten ze samen door met het schrijven van teksten. Jan: "Met een goede fles port erbij schrijven we de ene avond een paar regels en een andere avond verzinnen we een heel nieuw lied." Twee keer drie kwartier invulling geven op het toneel is wel heel iets anders dan tien minuten op een pronkzitting.

Tom: "Ik heb nog nooit zo vaak het nieuws gekeken als afgelopen jaar. En de kleinste dingen schrijf je op, want je wil zo veel mogelijk materiaal hebben. Wereldnieuws, nationaal nieuws en natuurlijk ook de lokale nieuwtjes, van alles wil je in de conference verwerken." In de conference komen daarom zaken als de fipronileieren voorbij en de voetbaldames, maar ook één gemeente Land van Cuijk. Jan en Tom spelen niet de hele voorstelling een typetje. Ze staan gewoon als Jan en Tom op het podium. Dat vergt moed.

Jan: "Ja, dat klopt. Een typetje spelen is veel veiliger, maar tijdens de pronkzitting waren we ook gewoon onszelf en dat ging prima." Jan roemt Tom om zijn acteertalent: "Wat voor effect hij kan bereiken met het uitspreken van een enkele zin, dat is echt heel knap." Omgekeerd verbaast Tom zich over Jan: "Die snelheid van reageren, dat improvisatietalent, dat is mooi."

Spannend vinden ze het wel. Tom: "Wij hebben geen try-outs, dus de twee avonden dat we spelen moet het gewoon meteen goed gaan. Het kost al met al een heleboel tijd en energie om de avonden voor te bereiden. Gelukkig kunnen wij tot de laatste dag nog schaven aan de teksten. Dat komt mede door de samenwerking met Corné Cremers en de Neije Krant. De verkoop van kaarten is begonnen en als je dan hoort dat dat storm loopt, dan is dat bizar, maar wel bizar leuk." De oudejaarsvoorstelling wordt er een met grappen en grollen, woordspelingen, zelfgeschreven liedjes én hulp vanuit het publiek. Jan: "Nou, hulp? Laten we zeggen dat de mensen in de zaal actief betrokken worden bij de voorstelling." De voorstelling op 30 december is al uitverkocht, maar voor 29 december zijn nog wel kaarten à 10 euro te koop aan de balie bij Myllesweerd.

reageer als eerste
Meer berichten