Boswachter Willy van Schipstal uit Escharen bij zijn geliefde Tongelaar (foto: Marco van den Broek)
Boswachter Willy van Schipstal uit Escharen bij zijn geliefde Tongelaar (foto: Marco van den Broek)

De magie van kasteel Tongelaar

De natuur in het Land van Cuijk heeft ontzettend veel te bieden. Diverse natuurgebieden worden beheerd door Brabants Landschap. Deze krant maakt samen met boswachter Willy van Schipstal een reis door deze gebieden. In de derde aflevering staat Tongelaar in Mill centraal.

Tongelaar is een eeuwenoud landgoed op rivierklei. Het overgrote deel van het landschap bestaat uit cultuurland, afgewisseld door bossen, lanen en houtwallen. Typerend voor het gebied is natuurlijk het kasteel, maar Tongelaar heeft meer te bieden. Het gebied geldt ook als domein van de das. De alleseter vindt er regenwormen, maar nuttigt ook fruit en zaden. Er zijn in het verleden in de houtwallen verschillende bomen en planten aangeplant. Daar komen ook vlinders op af en allerlei vogels als de patrijs en geelgors.

De eerste tekenen van kasteel Tongelaar stammen uit de negende eeuw. Er lag toen al een versterkte mottekasteel. Dat is een burcht van hout op een hoge aarden heuvel. De gebouwen werden gemaakt om dekking te zoeken voor de Noormannen. Deze Vikingen gingen regelmatig op rooftocht door de Maasstreek. "Tongelaar heeft een apart plaatsje in mijn hart", zegt boswachter Willy van Schipstal over het natuurgebied. "Alle gebieden hebben mooie dingen, maar dit vind ik toch wel het mooiste gebied. Ondanks dat het steeds drukker wordt is het vaak een oase van rust hier. Dat moeten we in stand proberen te houden voor ons nageslacht."

Hoewel Tongelaar dus geldt als thuishaven voor veel dassen is ook de bever geen onbekende meer in het natuurgebied. In 2015 werd er een bever op een cameraval vastgelegd door Brabants Landschap. In het gebied zijn dan ook weer knaagsporen te vinden van de bever. Het dier knaagt voornamelijk aan populieren. Tongelaar wordt verder gekenmerkt door boerderijen op terpen en er staat ook een pittoresk bakhuisje. "Daar worden regelmatig speltbroodjes gebakken. Ook de horeca in het kasteel is weer volop in beweging. Er worden veel evenementen georganiseerd en mede daardoor is het gebied weer goed op de kaart gezet."

Volgens Van Schipstal zijn er meer zaken die Tongelaar zo bijzonder maken. "Het gebied is zo afwisselend. Op sommige plekken heb je schitterende vergezichten en die worden dan weer afgewisseld met weilanden met koeien en stroken met bos. Als ik door Tongelaar wandel, dan valt mijn oog altijd wel op iets bijzonders." De boswachter is ook op Twitter te vinden via @boswachterwilly. Meer informatie over Brabants Landschap en natuurgebied Tongelaar is te vinden op brabantslandschap.nl of kasteeltongelaar.nl.

Meer berichten