De plaquette bij de boom wordt onthuld (Foto: Marco van den Broek).
De plaquette bij de boom wordt onthuld (Foto: Marco van den Broek).

Plaquette bij gildeboom onthuld

Op het plukveldje tussen de Pastoor Jacobstraat en de Kievitsdwarsweg werd op 18 maart 2017 door het St. BarbaraGilde uit Sint Hubert een boom geplant. Afgelopen zaterdag onthulde het gilde bij de boom een plaquette, waarop duidelijk te lezen staat waarom de boom geplant werd. Vanaf nu is deze rode beuk een boom met een verhaal.

Toen in 2015 het St. BarbaraGilde 300 jaar bestond, werd het idee opgevat om een boom te planten. In maart 2017 was er een geschikte plek en boom gevonden en sindsdien stond de boom zonder toelichting op het plukveldje. Tiny Verberk, commandant van het gilde: "We kregen een geweldig aanbod van onze koning, Ad Schuurmans. Hij heeft een plaquette laten maken met een korte uitleg over de boom. Extra mooi, omdat het zijn vrouw Dorette was, die het initiatief nam om een boom te planten."

Dat het een boom vol symboliek is blijkt uit de korte toespraak, die Tiny houdt bij de onthulling van de plaquette. De rode beuk is een boom met een statig karakter. Met zijn robuuste verschijning kan hij zich eeuwenlang overeind houden en staat hij symbool voor standvastigheid en waakzaamheid, warmte en troost, wijsheid en aandacht, creativiteit en doorzettingsvermogen en last but not least vrouwelijkheid en zorgzaamheid. "Het is een boom om van te houden, generaties lang. Er zijn heel wat overeenkomsten te ontdekken tussen al die eigenschappen van de rode beuk en het gilde. Wat betreft de vrouwelijkheid en de zorgzaamheid, die je in de beuk terugziet in het gracieuze aanzien van de beuk en zijn uitgespreide takken. In het gilde mogen sinds een jaar of tien de vrouwen als volwaardig lid toetreden. De vrouwen zorgen mede voor de sociale verbondenheid van de gildeleden onderling bij vreugde en bij verdriet. Zonder vrouwen geen gilde is er ooit gezegd. Maar dat laten we graag in het midden! We kunnen vanaf nu beter zeggen: zonder beuk geen gilde!" Ad Schuurmans en zijn vrouw Dorette onthullen samen de plaquette door het vendel van de plaquette te verwijderen.

Een van de eigenschappen van de rode beuk is dat hij honderden jaren oud kan worden. De boom kan bovendien uitgroeien tot een indrukwekkende twintig meter hoogte. Dat samen met de mooie brede kroon, die een beukenboom kenmerkt, maakt dat deze gildeboom een markante boom wordt. Tegen de tijd dat het gilde zijn 500 jarig bestaan zal vieren in het jaar 2215 kunnen alle dorpsbewoners zich verzamelen onder de beuk en gepast stilstaan bij die ene dag, 13 januari 2018, toen de plaquette onthuld werd.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox