Lieke van Dommelen in de stal bij haar paard Esprit. (foto: Angelina van den Broek)
Lieke van Dommelen in de stal bij haar paard Esprit. (foto: Angelina van den Broek)

Uit de hand gelopen hobby

Paardrijden is haar grote passie. De liefde voor de dieren zit dan ook diep bij Lieke van Dommelen. Toch is de hobby voor de onderneemster uit Mill uit de hand gelopen. Zo werkt ze zelfstandig als dressuurinstructrice en paardensportmasseuse. En dat is niet alles ze is ook nog parttime in dienst bij Anglo European Studbook (AES). Dat bedrijf registreert de stambomen van de paarden . "Ik ben eigenlijk altijd met paarden bezig. Het is wel erg uit de hand gelopen, dat had ik tot een jaar geleden nooit verwacht."

Van Dommelen runt vanaf eind 2016 Equi Total Care. In de harde paardenwereld houdt de 30-jarige Millse zich inmiddels goed staande. Ze had nooit verwacht dat ze een succesvolle onderneming zou runnen. Ze begon een opleiding tot paardensportmasseuse om haar eigen paard Esprit helpen. "Mijn merry is een echt meisje. Een poppetje", vertelt Van Dommelen met een glimlach. "Als het regent komt ze liever niet buiten en en ze heeft een speciaal karakter. Ik merkte dat ze vaak een hoge spierspanning had. Met massage en acupressuur kun je dat verminderen. Op die manier gaan paarden soepeler lopen en bewegen."

Acupressuur lijkt op massage, maar het verschilt toch sterk van elkaar. Doel van acupressuur is de energie weer goed door het lichaam te laten stromen. De basis van de behandelmethode ligt in de traditionele Chinese geneeskunde. In het lichaam bevinden verschillende energiebanen ook wel meridianen genoemd. Ook bij paarden is dat het geval. De meridiaan heeft een aantal punten in de huid die acupressuurpunten worden genoemd. Vanaf deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen regelen. "De methode wordt nog wel eens verward met acupunctuur, maar ik maak geen gebruik van naalden. Ik voel waar de drukpunten zijn en die behandel ik met mijn vingers."

Niet alle paardeigenaren staan te trappelen om deze behandelmethode. Toch bewijst Van Dommelen samen met de behandelde paarden het nu van haar behandeling. "Als ik bezig ben, dan lijkt het voor sommige mensen een beetje op aaien. Het ziet er misschien wel zo uit, maar dat is echt niet het geval. Ik ben dan op zoek naar de drukpunten. Als mijn klanten dan uiteindelijk merken dat hun paard beter loopt, dan wil dat toch zeggen dat ik het goed heb gedaan. Daar kan ik best van genieten."

Lastig voor Van Dommelen is wel dat paarden niet voor de behandeling kunnen aangeven waar de pijn zit. De ruiter of amazone heeft regelmatig wel een vermoeden. Een grote uitdaging dus om de problemen bloot te leggen. "Als de ruiter een bepaalde zone aangeeft, dan helpt dat wel voor mij als masseuse. Ik kan dan gerichter voelen naar de verhoogde spierspanning. Die kun je behandelen. Je voelt dan bijvoorbeeld een knoop of een warme plek. Dan weet je wat je kunt behandelen. Het is bij paarden niet altijd mogelijk om een alle spieren van het lichaam te kneden. Waar je niet kunt kneden gebruik je voornamelijk effleurages (strijkingen), frictie, intermitterend drukken, schudden en tapotements."

Voordat Van Dommelen zich richtte op het masseren van paarden, volgde ze eerst een opleiding van twee jaar tot paardensportmasseuse. "Ik ken iedere spier en weet de functie. We hebben in die periode alles geleerd. Toch is het niet helemaal een erkend beroep. Helaas zijn we ook geen beschermde beroepsgroep. Op scholen wordt het ook als korte cursus gegeven, maar dat kun je in mijn ogen nooit precies leren hoe het werkt. Dat vind ik wel jammer. Niet iedereen is daardoor even deskundig denk ik. Toch merk ik de laatste tijd wel verbetering."

Van Dommelen begon dus met masseren om haar eigen paard te helpen. "Eigenlijk had ik nooit de intentie om er meer mee te doen. Ik heb de opleiding puur voor Esprit gevolgd." Toch liep het allemaal anders. Het begon te lopen toen een bekende uit de buurt vroeg aan Van Dommelen om haar paard te masseren. "Daarna werd ik steeds vaker gevraagd en toen besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik het begin liep geen storm, maar de laatste maanden gaat het erg goed."

Afgelopen week behandelde de Brabantse nog een erg duur paard. Dat zorgde niet voor extra zenuwen. "Het is niet zo dat ik op zulke momenten denk: Nu mag ik niks verkeerd doen, want dit is wel een erg duur paard. Je moet gewoon je ding doen en durven masseren. Anders bereik je ook geen resultaat."

Tot een jaar geleden werkte Van Dommelen in verschillende paardenstallen. Ook werkte ze een tijd in een ruitersportzaak. "Dat vond ik echt fantastisch, maar ik kon het niet meer combineren met mijn eigen werkzaamheden als dressuurlerares en sportmasseuse. Ik was toch gebonden aan winkeltijden." In die periode stond de amazone vaak al om 05.30 uur op om voor werktijd nog op haar paard te rijden. Na het werk stond ze weer om 19.00 uur in de rijbaan om dressuurlessen te geven. "Toen maakte ik echt ontzettend lange dagen. Ik heb met pijn in mijn hart afscheid genomen van de ruitershop." Inmiddels werkt ze alweer een tijdje bij AES in Schijndel. De zekerheid van een parttime baan heeft Van Dommelen wel nodig. "Ik denk niet dat ik ook stop met werken voor een baas. Ik heb de zekerheid van een vast inkomen wel nodig. Als het er een keer een strenge winter komt, dan heb ik meteen een stuk minder inkomsten omdat de dressuurbakken allemaal onbruikbaar worden. Ik vind het juist wel leuk om én een eigen bedrijf te runnen en voor een baas te werken. Die afwisseling bevalt uitstekend."

Van Dommelen vindt het ontzettend lastig om aan te geven waar haar grootste passie ligt. Een keuze tussen dressuur en massage kan ze dan ook niet echt maken. "Het is zó leuk om te doen. Het geeft echt veel voldoening als een paard beter loopt na mijn behandeling. Aan de andere kant is ook mooi om te zien dat iemand beter wordt in dressuur door mijn lessen. Die vooruitgang is ook tof om mee te maken. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om met mensen en paarden bezig te zijn. Ik zou het niet kunnen missen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox