Logo dekoeriermill.nl


Organisatoren Jan Schraven, Jo Berents en Herman van Bommel (Foto: Marco van den Broek).
Organisatoren Jan Schraven, Jo Berents en Herman van Bommel (Foto: Marco van den Broek). (Foto: Marco van den Broek)

Voor de 40e keer biljarttoernooi Mill

In 1978 organiseerden Sjef van der Linden en Karel Kremer het eerste Millse biljarttoernooi. Toen Karel jaren later ziek werd, zag het ernaar uit dat het toernooi zou ophouden te bestaan. Jan Schraven zocht daarom zijn biljartcollega's Jo Berents en Herman van Bommel op en gedrieën besloten ze de organisatie over te nemen.

Jan: "Sjef en Karel zijn destijds helaas vrij snel na elkaar overleden. De organisatie van het toernooi zijn wij blijven doen. En tot ieders tevredenheid mag ik wel zeggen." Voorheen vond het biljarttoernooi plaats in Marienweerd. Daar stonden drie biljarttafels in de gezamenlijke ruimte, een gezellige ruimte waar altijd wel aanloop was. De verhuizing naar Myllesweerd was even wennen. In eerste instantie werden er twee biljarttafels in de hal neergezet. Jo: "Maar dat was geen succes. Omdat de tafels redelijk dicht bij de toegangsdeur stonden moest je in de winterdag bijna met je jas aan spelen en er wilde nog wel eens een bal over de tafel geschoten worden, die dan een verdieping lager in de bibliotheek terechtkwam."

De tafels werden verplaatst naar de onderste verdieping en daar spelen veel Millenaren op z'n tijd een potje biljart. Herman: "Vroeger stond er in elk café wel een biljarttafel en zo leerde onze generatie spelenderwijs biljarten. Nu spreken groepjes biljarters af om op een vast tijdstip in Myllesweerd te gaan biljarten. Daarbij is het onderlinge contact het belangrijkste. De biljarters zijn over het algemeen mensen op leeftijd en juist voor die groep is het belangrijk om niet achter de geraniums te gaan zitten, maar contact te houden en de gezelligheid op te zoeken."

De drie heren hebben de taken goed verdeeld. Herman van Bommel maakt de indeling in poules en de speelschema's, Jan Schraven houdt de financiën bij en Jo Berents is de algemene regelaar. Bij het jubileumtoernooi worden zo'n veertig biljarters uit de kern Mill verwacht. In de voorrondes spelen zij allemaal vier wedstrijden. De drie beste spelers per poule gaan naar de finalewedstrijden op 2 februari. De voorrondes worden gespeeld op 22, 24, 25, 26, 29, 31 januari en 1 februari, steeds tussen 13.00 en 17.00 uur. Jo: "Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens de wedstrijden. Het is ook een mooie gelegenheid om te ervaren of biljarten misschien iets is wat je zou willen doen." Al een keer eerder werd een cursus biljarten voor beginners georganiseerd en bij voldoende belangstelling zou dat ook dit jaar weer plaats kunnen vinden. Vragen over het biljarttoernooi of over de beginnerscursus? Neem dan contact op met Jo Berents via e-mail joberents@ziggo.nl.

reageer als eerste
Meer berichten