IVN-gids Wil Ariëns krijgt een kom soep van Caroline Geurts van Kessel van De Valkhoeve. (foto: Marco van den Broek)
IVN-gids Wil Ariëns krijgt een kom soep van Caroline Geurts van Kessel van De Valkhoeve. (foto: Marco van den Broek)

Snertwandeling door de Kuilen

Op zondag vier februari organiseert IVN, in samenwerking met Logement De Valkhoeve Mill, voor het vijfde jaar een winterwandeling in het mooie natuurgebied rondom de Kuilen. Een ideale combinatie. Een uur wandelen met een IVN-gids, die je alles vertelt over het gebied, pauzeren met een heerlijke kom soep en vervolgens nog een stukje wandelen.

IVN-gids Wil Ariëns: "Dit gebied is in alle jaargetijden prachtig. De diversiteit van zandgrond, afgravingen, bos en water maakt dat het rijk is aan flora en fauna. Je ziet hier ook heel mooi hoe de ecologische verbindingszones zorgen voor een groot leefgebied voor de dieren." In de buurt van het water zijn op dit moment onder meer kuifeenden, ganzen, krakeenden en brilduikers te vinden. Op het land zijn de sporen van nog veel meer dieren te vinden. Wil: "Het is een heel stil gebied waar je veel kans hebt om een keer een ree of een vos tegen te komen. En verder kunnen we sporen zien van de dassen en hazen, die hier wonen." Het gebied rondom de Kuilen is ook bekend vanwege de vele fossielen, die er tevoorschijn komen. Het ligt op een breuklijn waardoor aardlagen over elkaar schuiven. Fossielen die diep in de bodem verstopt lagen, komen door de bewegende aarde omhoog. In De Valkhoeve is het bezoekerscentrum 'De Kuilen' gevestigd. Als de deelnemers aan de wandeling in De Valkhoeve aan de soep zitten, vertelt Caroline Geurts van Kessel hen graag wat over het gebied. Caroline: "We hebben hier prachtige fossielen, onder andere wervels van een potvis en haaientanden. Niet alleen mooi om te laten zien, maar ook boeiend om de geschiedenis van dit gebied er door te leren kennen. Ik wil de mensen graag meegeven hoe mooi het landschap hier is, zodat ze op een andere dag nog eens terug komen om te wandelen." Het mag dan wel een 'snert'wandeling heten, maar niet iedereen houdt van erwtensoep. Caroline: "Voor die mensen is er tomatensoep, maar ja een 'tomatensoepwandeling' klinkt nou eenmaal niet zo leuk."

De wandeling op zondag 4 februari begint om 11.00 uur vanaf het strandpaviljoen aan de Fazantenweg in Langenboom. Daar is voldoende ruimte om te parkeren. De totale lengte van de wandeling is ongeveer 5 kilometer. Inclusief de 'snert'pauze duurt de wandeling zo'n 2,5 uur. Vooraf reserveren is niet nodig. De kosten van de wandeling mét soep bedragen 5,00 euro per persoon. De route is ook geschikt voor rolstoelers.

Op een andere dag een wandeling maken met een bezoek aan De Valkhoeve? De Valkhoeve, Valkweg 11 in Mill, is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf 13.00 uur, zaterdag vanaf 12.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox