De vreugde was nog groot vlak na de uitslag. (foto: Angelina van den Broek)
De vreugde was nog groot vlak na de uitslag. (foto: Angelina van den Broek)

Overwinning met gitzwarte rand

Vreugde en verdriet volgden elkaar in rap tempo op bij het CDA in Mill. Na de verkiezingswinst op woensdagavond volgde donderdagochtend het trieste bericht van het overlijden van Antoon Brienen (81). Hij stond op plek 45 van de kandidatenlijst van het CDA.

Brienen ging na de verkiezingsavond naar huis en hij werd onderweg gevonden en naar het ziekenhuis gebracht. "Hij was buitengewoon blij met deze verkiezingsoverwinning. Brienen was ook heel actief geweest tijdens de campagne. Hij vertrok met een grote glimlach", vertelt Mark Janssen, lijsttrekker van de fractie van het CDA in Mill, tegenover dagblad De Gelderlander. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat Brienen niet meer te redden was. Het CDA behaalde zeven zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, maar die verkiezingsoverwinning was plots niet meer belangrijk. "Een zwarte rand om een dag die zo mooi had kunnen zijn. Je ziet hoe betrekkelijk politiek uiteindelijk is." Brienen had bij het CDA aangegeven dat hij als lijstduwer actief wilde zijn. Hij pakte echter meteen door als actief lid. Hij was bij vrijwel alle campagneactiviteiten van de partij betrokken. Hij was tot de verkiezingsavond altijd aanwezig met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij stond nog midden in het leven en het wandelen van een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella stond nog gepland voor dit voorjaar.

De dag begon heel anders voor het CDA. Toen de verkiezingsuitslagen van vijf van de zes stembureaus in de gemeente Mill en Sint Hubert bekend waren, bleek dat de partij grote winst heeft geboekt bij alle stembureaus. De Vier Kernen Partij (VPK) is over de hele linie iets gedaald ten opzichte van vier jaar gelegden. Qua stemmenaantal werd er uiteindelijk het minst gestemd op Algemeen Belang'90. Het CDA werd de winnaar in Mill met zeven zetels en 2458 stemmen. De partij werd gevolgd door VKP met vier zetels en 1526 stemmen. Algemeen Belang'90 behaalde ook vier zetels. De partij kreeg wel iets minder stemmen dan VKP namelijk 1331.

De opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen in Mill en Sint Hubert zijn drie procent hoger dan bij de vorige verkiezingen. In totaal is 61,34 procent van de stemgerechtigden naar het stembureau gegaan. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lag dat percentage nog op 58 procent. Mark Janssen van het CDA behaalde uiteindelijk de meeste stemmen. In totaal werd er 974 keer op hem gestemd. Overigens was burgemeester Antoine Walraven blij dat de trend van dalende opkomstcijfers in de gemeente tijdens de verkiezingen is doorbroken.

Meer berichten