In het hobbycentrum voor senioren wordt hard gewerkt. (foto Marco van den Broek).
In het hobbycentrum voor senioren wordt hard gewerkt. (foto Marco van den Broek).

De mooiste beelden

De dames en heren, die op deze dinsdagochtend in het seniorenhobbycentrum in Mill te vinden zijn, zitten niet bepaald stil. Ze maken van een homp klei de mooiste abstracte en figuratieve kunstwerkjes. En tussendoor houden ze elkaar op de hoogte van allerlei nieuwtjes.

Zo'n elf jaar geleden werd Adri de Backer gevraagd om leiding te geven aan een groep boetseerders in het hobbycentrum. Adri: "In mijn werkzame leven was ik docent bouwkunde en metselen. Later gaf ik ook wel lessen handvaardigheid. Daar had ik een applicatiecursus in Maastricht voor gevolgd. Het was de eerste keer dat ik met klei in aanraking kwam en dat beviel me erg goed. Toen ik met de VUT ging, ben ik er intensief mee aan de slag gegaan. En nu begeleid ik alweer elf jaar een groep senioren, die elke week een ochtend boetseert. Het is heel divers wat hier gemaakt wordt. Dat kan variëren van een redelijk eenvoudig potje dat je in een ochtend maakt, tot beelden waar je minstens een maand mee bezig bent."

Tonnie Claassen is een van de creatievelingen, die al vanaf het begin in de groep meedraait. Op dit moment werkt ze aan een mensbeeld, dat al steeds meer vorm krijgt. "Ik heb in al die jaren al heel wat gemaakt. De tuin staat er inmiddels vol mee. Vaak gebruik ik een plaatje om een idee op te doen en als de basis er dan is en de verhouding in het beeld is goed, dan vul ik zelf de details in. Geen beeld is hetzelfde en dat is ook de charme."

Met de handen wordt de klei gekneed, met een kwastje worden details aangebracht en ondertussen worden de creaties van de buurman of buurvrouw bewonderd. Ook Ria Derks is lid van het eerste uur. "Het is gewoon een heel gezellige club en inmiddels weet je alles van elkaar. Het sociale aspect van deze ochtend is ook heel groot. We drinken in de pauze samen koffie en praten elkaar tussendoor ook bij."

Ria is, evenals veel van de andere aanwezigen, op meerdere gebieden creatief. "Ik boetseer niet alleen, ik maak ook tassen van leer en sieraden van fietsbanden. Creatief zijn zit in je, ik kan niet stilzitten." Diny van de Broek heeft een prachtig vrouwbeeld onder handen. De wapperende haren maken het een dynamisch beeld. "In die haren moet je dan wel een pin ter versteviging steken, zolang de klei nog bewerkt wordt, anders valt het helemaal naar een kant. Het is fijn om met klei te werken. Je kunt mooie en unieke cadeautjes maken.".

Meer berichten