Tweede paasdag staat in het teken van de Dag van het Landschap. (foto: Marco van den Broek)
Tweede paasdag staat in het teken van de Dag van het Landschap. (foto: Marco van den Broek)

Vier de lente!

Ieder jaar viert het Brabants Landschap op tweede paasdag de lente met de Dag van het Landschap. Zo ook dit jaar. Op dertien locaties verspreid over Brabant worden allerlei activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de prachtige natuur die de provincie rijk is. Het natuurgebied in Keent en Landgoed Tongelaar zijn twee van die locaties.

"Er is bij Tongelaar zoveel te zien en te horen, maar vaak moeten mensen daar wel even attent op gemaakt worden", aldus Theo de Vos van Brabants Landschap. "Er zijn al de nodige vogels terug, zoals de roodborsttapuit en misschien kunnen we op de tweede paasdag de tjiftjaf ook al weer horen." Behalve vogels kent Tongelaar een diversiteit aan dieren. Er zijn vijf of zes dassenburchten, zeker dertig reeën, vossen en natuurlijk ook hazen en konijnen. Om reeën of vossen te zien zullen bezoekers vroeg uit de veren moeten, maar tijdens de Dag van het Landschap zijn wel alle sporen van dieren te vinden. Theo: "Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur vertrekken er vanaf Kasteel Tongelaar zowel wandelingen voor volwassenen als voor kinderen. De wandelingen worden begeleid door ervaren gidsen, die alles kunnen vertellen over de gevlekte aronskelk, die al wel boven de grond staat, maar nog niet in bloei is, of over het ijsvogeltje dat je met een beetje geluk tegenkomt of knaagsporen van de bevers. Er is hier echt enorm veel te zien en beleven."

De wandelingen voor de kinderen hebben een ander karakter. Ze worden meegenomen naar de insectenuniversiteit, waar bioloog Rien Kersten hen van alles leert over de solitaire bij en andere insecten. Ook kunnen de kinderen met een schepnetje diertjes vangen in de poel en vervolgens uitzoeken wat ze precies gevangen hebben. Is het een watersalamander of toch niet? In het kasteel kan er onder meer geknutseld worden. Emil Minten, uitbater van Kasteel Tongelaar: "De kinderen kunnen bijvoorbeeld hun eigen insectenhotel knutselen. Ook kunnen ze een ritje op een van de ezels maken. De toren en de heemkamer zijn open en ook is er een stand van Brabants Landschap waar allerlei informatie te vinden is. Binnen en hopelijk ook op het terras kan iets gedronken en gegeten worden. Voor asperges is het nog net iets te vroeg, maar er zijn genoeg andere lokale producten." Wie eenmaal een keer kennis heeft gemaakt met de weidsheid en de veelzijdigheid van Landgoed Tongelaar komt er zeker nog eens terug. Theo: "Ieder seizoen zijn er andere dieren en planten te ontdekken in dit unieke gebied." Op 2 april, de Dag van het Landschap, is kasteel Tongelaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Alle wandelingen met een gids zijn gratis toegankelijk.

Meer berichten