In Gennep werkt men al een poosje met een WensBus. (foto: eigen foto)
In Gennep werkt men al een poosje met een WensBus. (foto: eigen foto) (Foto: Henk Lammen)

WensBus rijdt in Mill en Sint Hubert

Vanaf september rijdt er een WensBus in de gemeente Mill en Sint Hubert. De Stichting SWOMWensBus en SWOM hebben hiervoor een intentieverklaring getekend. Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Rob Vloet, secretaris Trees Franken, penningmeester Marietje van der Ligt en de leden, tevens coördinatoren, Rien Lamers en Henk Kuppen.

De WensBus is later dit jaar vijf dagen in de week te bereiken via drie coördinatoren. De dagen van de WensBus worden door de coördinatoren ingeroosterd. Doelstelling is allereerst om ruim voor 10.00 uur passagiers voor dagbestedingen als de Huiskamer en de Zorgboerderij te brengen. Om half vier worden deze mensen weer gehaald en thuisgebracht. De tussenliggende uren kunnen worden gevuld met ritjes voor 50-plussers en mensen met een beperking naar bijvoorbeeld ziekenhuis, arts of familie. De bus is verlengd en verhoogd en kan, behalve passagiers, ook een rolstoeler vervoeren.

"Er hebben zich al elf chauffeurs gemeld, maar de Stichting SWOMWensBus wil graag zo'n 20-25 vrouwelijke en mannelijke chauffeurs hebben. Het mooiste zou zijn als er uit ieder kerkdorp vier chauffeurs zouden meedoen. De chauffeurs krijgen ook een opleiding om mensen met een beperking te begeleiden", aldus Elly Meijnders, communicatie SWOM. Belangstellenden kunnen zich melden bij Rien Lamers, telefoon (0485)452389, rienlialamers@gmail.com.

De WensBus is mogelijk gemaakt door het Nationaal Ouderen Fonds. Meijnders: "Als het goed loopt zijn er nog meer plannen met de bus. Zo zou het mogelijk kunnen worden om met een groepje een uitstapje te maken. En wellicht zou de stichting ook op termijn op zaterdag met 55-plussers bewoners boodschappen willen doen vanuit de kerkdorpen. Zeker voor mensen die slecht ter been zijn een mooi vooruitzicht." De passagiers van de dagbesteding betalen de ritten uit hun vervoersvergoeding. Andere passagiers betalen 2,50 euro per rit binnen de gemeente."

De stichting zoekt nog een geschikte stallingsplaats voor de WensBus. "Vooral een veilige, afgesloten plaats voor de nacht is van belang. Bovendien zullen de fietsen en auto's van de chauffeurs overdag op het erf komen te staan. Als u iets weet, kunt u dat ook aan Rien Lamers vertellen."

Gennep werkt al een poosje met een WensBus. "Het loopt daar goed en er is zelfs een wachtlijst met chauffeurs. Zij bieden maatvervoer aan van en naar maatschappelijk locaties zoals winkels, huisarts en enkele specifieke locaties buiten de gemeente", zegt Meijnders.

Meer berichten