Tina Willems en Riek Royendijk vertellen over de breiclub, maar ondertussen tikken de breinaalden volop door. (foto: Marco van den Broek)
Tina Willems en Riek Royendijk vertellen over de breiclub, maar ondertussen tikken de breinaalden volop door. (foto: Marco van den Broek) (Foto: Henk Lammen)

De naalden tikken door

Het was juni 2016, de dag van het schaapscheerdersfeest, de dag ook waarop Marianne van Heiningen van belevingsboerderij De Nieuwenhof in Mill haar idee lanceerde. Met een groepje dames een breiclub starten en het Nederlands record breien verbeteren. Een project dat duurzaamheid en sociale verbinding met elkaar combineert, was geboren.

Door Jenneke van Dongen

Iedere vrijdag van 13.30 uur tot 16.30 uur komen de breidames bij De Nieuwenhof bij elkaar. Zo ook deze middag. Het wil buiten nog niet echt lente worden, maar binnen brandt de houtkachel en zitten de dames knus bij elkaar. Tina Willems en Riek Royendijk vertellen over de breiclub, maar ondertussen tikken de breinaalden volop door.

"We zijn met ongeveer vijftien dames hier op vrijdagmiddag aan het breien, maar er zijn er ook die thuis breien. Het is een gezellige groep, waar je leuke vriendinnen aan over houdt. We hebben zelfs iemand van 90 jaar, Stina Voss, die meedoet. Met een paar mensen van de breiclub gaan we een keer in de week ook bij haar thuis breien."

Het Nederlands record stond op 3500 meter, dat hebben ze inmiddels al lang en breed overschreden. El van de Heuvel houdt de stand bij: "Je kunt niet twee jaar lang breien en dan eens een keer gaan meten. We breien stukken van 20 centimeter breed en 20 meter lang. En die maken we dan weer aan elkaar vast, zodat we rollen van 40 meter hebben. In het begin ging het heel traag, maar we zijn met steeds meer mensen en inmiddels hebben we ongeveer 6000 meter."

Dat is een indrukwekkend getal, getuige ook de vele rollen breisels, die in de Nieuwenhof te zien zijn. Hoe dit in juni van dit jaar als dit project stopt, tentoongespreid gaat worden, weten ze nog niet precies. Maar dat het zichtbaar gaat worden in heel Mill, dat is wel duidelijk. "We weten nu al dat we na juni door willen gaan. Met wat precies, geen idee, maar er is vast wel iets te bedenken dat we dan kunnen breien." Ans Cornelissen komt trouw elke vrijdagmiddag in haar scootmobiel: "Ik heb jaren niet kunnen breien, maar nu ik het weer kan doe ik het met veel plezier. Ik geniet van de gezelligheid hier."

Alle wol, die de dames tot nu toe gebruikt hebben, hebben ze gekregen, maar het eind van de voorraad is in zicht. Daarom bij deze een oproep. Heb je nog wol thuis liggen, die je niet gebruikt of wil je dit project sponsoren met een paar bollen wol? De breiclub kan alles gebruiken. De wol kan afgegeven worden bij de Nieuwenhof tijdens openingstijden of op doordeweekse dagen. Dan wel graag vooraf bellen: telefoon 06-36140330.

Meer berichten