Op 12 april vieren Gerrit en Jo Jacobs hun diamanten bruiloft. (foto Marco van den Broek).
Op 12 april vieren Gerrit en Jo Jacobs hun diamanten bruiloft. (foto Marco van den Broek).

Een diamanten bruiloft

Het was een koude, maar zonnige dag, die 12e april. Tien dagen eerder waren ze al voor de wet getrouwd, maar dat telde niet echt. Het kerkelijk huwelijk, die op die dag om 9.00 uur plaatsvond, had veel meer betekenis voor Gerrit en Jo Jacobs. Deze week is het maar liefst zestig jaar geleden dat ze elkaar het jawoord gaven.

Door Jenneke van Dongen

Het was op de kermis van Sint Hubert dat er een klik was tussen de twee. Gerrit had Jo al wel vaker gezien in Mill, waar ze werkte. Ze leerden elkaar goed kennen in de vijf jaar, die volgden. Gerrit nam samen met drie van zijn broers het aannemersbedrijf over van zijn vader. De broers werkten niet alleen samen, ze woonden ook bij elkaar in de Vorlestraat.

Dochters Dorine en Hetty hebben goede herinneringen aan hun jeugd: "We hadden veel familie om ons heen, ooms en tantes, neven en nichten. Het was een gemoedelijk gezin, waarin wij opgroeiden. En er was altijd genoeg om mee te spelen bij het bedrijf, bergen zand, stapels hout. We konden er lekker onze eigen gang gaan." In zijn werkzame leven bouwde Gerrit Jacobs met zijn broers heel wat woningen. Gerrit: "Alleen al voor de gemeente Mill en de woningbouwvereniging hebben we wel 500 woningen gebouwd. En dan nog eens heel wat huizen voor particulieren. Het was veel handwerk in die tijd."

Tachtigers zijn Gerrit en Jo inmiddels, die hun dagen goed kunnen invullen. Ze leggen graag een kaartje en ze fietsen heel wat af; voorheen met broers en zussen, nu meestal met z'n tweeën. Jo: "Gelukkig heb ik wel hulp om het huis schoon te maken, want ik ga liever fietsen dan schoonmaken. Een stukje fietsen en dan ergens op een terras een kop koffie en een gebakje erbij. Daar genieten we van." Dochter Hetty zou het later ook wel op die manier willen: "Pap en mam doen veel samen en dat is mooi om te zien." Een echt meidengezin kregen ze, met hun vier dochters Dorine, Anja, José en Hetty. Precies zoals bij Jo vroeger. "Wij waren ook met vier dochters, ik ben wat dat betreft net zo rijk als mijn moeder was." Met de vier dochters, acht kleinkinderen, drie achterkleinkinderen en de nodige partners telt het gezin Jacobs inmiddels 24 personen. Met het gezin en vrienden vieren ze donderdag 12 april hun diamanten bruiloft.

"Ik had dit tien jaar geleden, toen we onze vijftigjarige bruiloft vierden, niet kunnen denken. Als je gezond bent en je blijft bezig, gaat de tijd vanzelf voorbij. Het is mooi dat we dit nu kunnen vieren."

Meer berichten