Kinderen maken kennis met het hobbycentrum. (foto Marco van den Broek).
Kinderen maken kennis met het hobbycentrum. (foto Marco van den Broek).

'Het is een unieke formule'

Zo'n twaalf jaar geleden was er een groeiende groep zogenaamde medioren, die graag iets wilden doen met de vrije tijd, die ze kregen door met de VUT of prepensioen te gaan. Zij richtten het Senioren Hobby Centrum in Mill op, een plek waar mensen een hobby konden uitoefenen en met anderen in contact konden komen.

Door Jenneke van Dongen

Hans van Baal was een van de oprichters van het centrum en is nog altijd actief en betrokken als secretaris van het bestuur. "De start was niet altijd gemakkelijk. We hadden mensen genoeg, die iets wilden doen, maar een goede locatie en financiën vinden viel niet mee. De behoefte aan een centrum bleek enorm groot. Uit ruim twintig dorpen in de regio krijgen we aanmeldingen. Onze doelstelling is mensen uit de eenzaamheid halen, voorkomen dat ze erin terechtkomen en hen ruimte bieden om een hobby uit te oefenen én tegelijkertijd hun verhaal kwijt kunnen." Het hobbycentrum biedt nu maar liefst 22 verschillende activiteiten, waar 275 mensen gebruik van maken. Bloemschikken, gitaar spelen, tekenen, stamboekonderzoek en metaal bewerken zijn maar enkele van de mogelijkheden. Na een paar jaar kreeg het hobbycentrum vragen van andere partijen. Konden zij niet een bankje maken of een glas-in-loodraam? Bestuurslid Marian Govers-Jilesen: "En dat doen we nu met enige regelmaat. Maar dan gaat dat uiteraard wel in goed overleg met het bestuur, de teamleider en de deelnemers. Zo wordt de kerk in Vortum-Mullem op het moment omgebouwd tot een ontmoetingscentrum en wij werken er aan mee door de glas-in-loodramen te maken."

Vragen van particulieren leidden tot de komst van het 'hobbyreparatiecentrum', waar iedere laatste vrijdagmiddag van de maand particulieren hun kapotte apparaat kunnen laten maken. Het hobbycentrum is hiermee nog steeds niet aan het einde van haar mogelijkheden en ideeën. Hans: "Rode draad in ons verhaal is de locatie. We zitten nu in een oud woonhuis en een voormalige fietsenstalling, maar we willen heel graag in een groter en vooral ook beter toegankelijk gebouw zitten. En we zouden in de toekomst ook graag een jeugdhobbycentrum willen oprichten. Veel creatieve activiteiten voor kinderen zijn wegbezuinigd. Wij willen graag die leemte opvullen." De eerste gesprekken met de gemeente Mill en vijf basisscholen zijn al gevoerd. Er is zelfs al een groepje kinderen van de buitenschoolse opvang een middagje bij de tekengroep op bezoek geweest. Marian: "De gemoedelijke sfeer in ons hobbycentrum, het enthousiasme van de vele vrijwilligers, de unieke formule die we hier hebben, het maakt dat we nog volop vooruit kunnen met onze initiatieven."

Meer berichten