De vrouwen van de red hat society. (foto: Marco van den Broek)
De vrouwen van de red hat society. (foto: Marco van den Broek)

De vrolijke vrouwen

Keramiste Margot maakte op verzoek van de buurvrouw van haar moeder een beeld met een rode hoed en paarse kleding, maar ze had geen idee van de betekenis erachter. Volgens de buurvrouw was het ook wel iets voor haar. Margot ging op zoek naar informatie over vrouwen met rode hoed en paarse kleding en was meteen verkocht.

"Het bleek te gaan over de 'red hat society', een beweging voor vrouwen, die de 50 gepasseerd zijn en plezier in het leven hebben. Kenmerk is de paarse kleding en de rode hoed. In mijn woonplaats Vianen was nog geen afdeling en daarom ben ik zelf een groep gestart in 2010." Nu zijn 18 vrouwen uit Cuijk, Uden, Wanroy en Mill lid van deze afdeling, die een van de 124 in Nederland 'chapters' in Nederland is. Wereldwijd zijn er inmiddels vele tienduizenden 'chapters'. Margot: "we hebben geen goed doel, ons enige doel is schik hebben met elkaar en niet zeuren. Dat wil niet zeggen dat we onze zorgen niet bij elkaar kwijt kunnen, maar we doen met onze groep louter gezellige activiteiten, die we in ons eentje nooit gedaan zouden hebben." Voorwaarde bij alle activiteiten is dat de leden zich hullen in hun kenmerkende kleding. Daarbij is er door het jaar heen één afwijking van de regel. In de maand dat een vrouw jarig is draagt ze een paarse hoed en rode kleding. Toos, Anca, Anita en Willemien zijn de Millse leden van de 'chapter', die zich de Vrolijke Vröllies, de vrolijke vrouwen, noemt.

Toos: "Het is eigenlijk een groot spel dat we spelen. Als je geïnstalleerd wordt als lid, dan meet je jezelf een adellijke titel aan. Die titel verzin je zelf. Zo heet Willemien 'lady Samba', Anita 'lady brown eye' en ik 'jonkvrouw van groot tot klein'." Er zijn landelijke activiteiten, zoals de jaarlijkse conventie, maar verder bedenkt iedere afdeling zelf hoe ze invulling geven aan hun bijeenkomsten. Anca: 'Wij hebben bijvoorbeeld vorige maand een workshop bakken gedaan en zijn afgelopen week nog naar de film geweest. Maar we hebben ook al eens samen geschilderd, hebben een rondleiding bij Heldro ijs gehad en binnenkort gaan we een avond sjoelen bij mij thuis. Ik ben verhuisd van Mill naar Uden, maar mag gelukkig aangesloten blijven bij deze afdeling." Overal waar ze komen trekken de Vrolijke Vröllies heel was bekijks. Voorzitter ofwel 'Queen Margot': "Dat extravagante, dat maakt het leuk. We zijn altijd op zoek naar rode en paarse hebbedingetjes." Interesse om lid te worden? Neem dan contact op via www.vrolijkevrollie.nl. Ook als je nog geen 50 bent, mag je je aanmelden, maar dan ben je een 'pink hatter' en draag je een roze hoed.

Meer berichten