Maxime Boumans is sinds tien dagen Nederlands kampioen show- en gardedans. (foto: Marco van den Broek)
Maxime Boumans is sinds tien dagen Nederlands kampioen show- en gardedans. (foto: Marco van den Broek)

Dansen als een échte acrobaat

Amper drie jaar oud was de Millse Maxime Boumans toen ze met haar moeder naar een voorstelling ging kijken van garde- en showdans. Ze zette haar stoeltje vlak achter de juryleden en was niet meer weg te slaan van wat er op het podium allemaal gebeurde. Dat wilde zij ook.

door Marco van den Broek

Moeder Gerie meldde Maxime aan bij de Meander, waar een soort balletles werd gegeven. Na drie lessen meldde de kleine Maxime dat dat niet was wat ze wilde. Gerie: "Maar ja, ik had voor een jaar betaald, dus zo snel mocht ze van mij niet stoppen. Vervolgens heb ik met haar afgesproken dat ze eerst haar zwemdiploma moest halen." In een recordtijd van zeven maanden haalde Maxime diploma A, B en C en toen kon ze, inmiddels zes jaar oud, beginnen met garde- en showdans. Het gardedansen is een van de zwaarste takken van de danssport met vele ingewikkelde en acrobatische figuren. In die figuren zie je de Russische en Slavische invloeden terug. Maxime is inmiddels achttien jaar en sinds tien dagen Nederlands kampioen garde- en showdans. In Uden, waar de kampioenschappen plaatsvonden haalde ze de hoogst mogelijke score van vijfhonderd punten. Maxime: "Ik train drie à vier keer per week voor mijn solodans en voor de groepsdans. Samen met mijn trainsters Wendy en Moniek bedenk ik de choreografie voor de dans. Er zit een aantal verplichte elementen in, maar de uitdaging zit 'm in het bedenken van nieuwe elementen. De jury let op je houding, de presentatie, de synchroniciteit en de choreografie." De dans moet perfect uitgevoerd worden. Na een sprong uit balans raken kost punten evenals niet exact op het ritme van de muziek dansen. Zelfs het losraken van de haren of een niet goed weggestopte veter geeft strafpunten. De beenworpen, de sprongen, de radslagen, alles bij elkaar is het topsport. Sinds drie jaar danst Maxime bij Dance Team Nistelrode. Zij zijn aangesloten bij de Nederlandse Danssport Organisatie, waar op hoog niveau gedanst wordt. Komend weekend gaat een selectie uit Nistelrode naar de EK in Oostenrijk. Daar zal Maxime met de groep én solo deelnemen aan de wedstrijden. Haar danstenue hang al klaar. Gerie: "Maxime ontwerpt zelf haar pak, dat vervolgens in een gespecialiseerd atelier in België gemaakt wordt. Maar die meer dan duizend glinstersteentjes heeft ze er zelf op gemaakt."

De zenuwen zullen bij moeder en dochter door de keel gieren aanstaand weekend. "Als Maxime daar op dat podium staat voor al die mensen, ben ik nog zenuwachtiger dan zij. Als het maar goed gaat, denk ik dan." Aan de inzet en het enthousiasme van Maxime zal het niet liggen. Toi, toi, toi Maxime!

Meer berichten