Corné Cremers en Renzo de Man kijken vol vertrouwen uit naar de zesde editie van Oerparcours Mill (foto: Marco van den Broek)
Corné Cremers en Renzo de Man kijken vol vertrouwen uit naar de zesde editie van Oerparcours Mill (foto: Marco van den Broek)

Klimmen en klauteren

Dat het zo langzamerhand een begrip is in Mill en omstreken blijkt wel uit het feit dat het maximaal aantal deelnemers al een maand van tevoren behaald is. Deze zesde editie van het Oerparcours zullen 500 mensen 6 kilometer lang rennen, klauteren, klimmen over en door maar liefst 42 hindernissen. Het Oerparcours vindt plaats op zondag 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur.

Door Jenneke van Dongen

Corné Cremers, voorzitter van Stichting Activiteiten Mill, is een van de drijvende krachten achter de organisatie. "Dit is het eerste jaar dat de organisatie officieel is overgenomen door Ontdek Mill en de Stichting Beweegtuin, maar wij begeleiden en helpen uiteraard aan alle kanten."

Met een gedegen draaiboek en veel vrijwilligers hopen de organisatoren ook dit jaar weer een succes te maken van de survivalrun. Maar juist dat aantal vrijwilligers kan wel omhoog. Medeorganisator Renzo de Man: "Kijk, voor het opbouwen van het parcours hebben we wel redelijk veel hulp, maar op de dag zelf, zondag 27 mei, hebben we bij elke hindernis minimaal één iemand nodig. Die uitleg kan geven over de hindernis, maar dat wijst zich meestal vanzelf wel. Belangrijker is dat hij kan ingrijpen als er iets niet goed gaat." In de afgelopen edities is er overigens nog nooit iets mis gegaan. Een onderzoek van de GGD vorig jaar wees zelfs uit dat het een goed parcours is, waar geen blessures bij opgelopen werden. De route van het Oerparcours, door de Groespeel en Kanaalzone, is elk jaar min of meer hetzelfde. Corné: "Dat start en finish bij Fitland is, biedt veel voordelen. Deelnemers kunnen gebruik maken van de kleedkamers en de douches en uiteraard na afloop iets eten en drinken op het terras of in het restaurant."

Onderweg worden ook bestaande elementen gebruikt als hindernis. Zo moet er met een net over een kazemat heen geklauterd worden en wordt het kanaal wel vier of vijf keer overgestoken. Renzo: "En dat kan drooghoudend of natwordend zijn!" Opvallend is het groot aantal jonge deelnemers. Maar liefst 33% valt onder de categorie 10-14 jarigen. Zij moeten wel verplicht met een begeleider het parcours afleggen. Renzo: "Maar dat maakt het juist ook een mooi familie-evenement. Naast de jongeren zien we ook een categorie getrainde sportmensen. Zij mogen het eerst starten, zodat ze alle ruimte hebben op het parcours. Dat zijn de mannen en vrouwen, die een half uur nodig hebben voor de hele survivalrun. De grote groep, die daarna komt, doet er gemiddeld anderhalf uur over." De organisatie hoopt heel wat bezoekers te kunnen verwelkomen. "En meld je aan als vrijwilliger. Echt alle hulp is welkom!"

Info en aanmelden kan via info@oerparcours.nl of 06-51866369.

Meer berichten