Jeugdtoneel Miamtoca presenteert een nieuwe voorstelling in Kasteel Tongelaar. (foto Marco van den Broek)
Jeugdtoneel Miamtoca presenteert een nieuwe voorstelling in Kasteel Tongelaar. (foto Marco van den Broek)

Wat is waar op Tongelaar?

Wordt het kasteel op Tongelaar verkocht om gesloopt te worden? En is iedereen het daar zomaar mee eens? Bezoek de voorstelling van jeugdtoneel Miamtoca aanstaande zondag en maandag om erachter te komen wat waar is en wat niet. De voorstellingen spelen uiteraard op kasteel Tongelaar in Mill.

Door Jenneke van Dongen

Jeugdtoneel Miamtoca studeert elk jaar een nieuwe voorstelling in. Dat instuderen alleen is al heel leuk, maar kers op de taart is de voorstelling spelen voor publiek. Bregje, Sil, Tim, Tessa, Bram, Fenne, Bram en Akari krijgen bij deze voorstelling hulp van Annemieke en Astrid, twee van de volwassen leden van Miamtoca.

Bregje: "Met de groep voorbereiden op een voorstelling is vooral erg gezellig. En aan de repetities heb je meestal genoeg, zodat je niet thuis ook nog eens uren je tekst moet leren." 'Wat is waar op Tongelaar' is geschreven door Frank Peters, een van de drijvende krachten achter Miamtoca. Omdat de meeste jeugdleden al heel wat jaren meespelen kan hij de voorstelling als het ware op maat schrijven. "Je weet op een gegeven moment wat iedereen aan kan en welke rol goed bij wie past."

Zo blijft het bij deze groep vooral bij toneelspelen en gaan ze er niet bij zingen. Bram: "Toen ik bij de eindmusical van school in mijn rol één zinnetje moest zingen, had iedereen het naderhand alleen over dat ene zinnetje, dus nee, ik houd het voortaan bij toneelspelen." De een heeft meer last van zenuwen vooraf dan de ander, maar over een ding zijn ze het allemaal eens: "Als je eenmaal op dat podium staat, dan zit je meteen in je rol en vallen alle zenuwen van je af."

De leeftijd van de jeugdleden varieert van elf tot zeventien jaar en allemaal hebben ze de ambitie om door te gaan met toneelspelen. Tim, zoon van Frank Peters, : "Toneelspelen heb ik van jongs af aan meegekregen. Het is heel speciaal dat mensen naar je komen kijken." In dit stuk speelt Tim een Zweedse Italiaan met een mooi accentje. Verder komen er in het stuk een lieve moeder en een bitcherige moeder voor en speelt een brief een belangrijke rol. En dan is er nog dat spookje uit vervlogen tijden. Kortom, alle ingrediënten voor een half uur amusement.

De voorstelling 'Wat is waar op Tongelaar' wordt op 20 en 21 mei gespeeld in de Barn van Tongelaar tijdens de kasteeldagen. Per dag zijn er drie voorstellingen, om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Een toegangskaartje kost € 2,00 per persoon. Annemieke: "Het is echt een voorstelling voor iedereen, niet eng, wel lekker spannend en ook voor kleintjes goed te begrijpen."

Meer berichten