Bushcrafter Björn Gerrits verzorgt een workshop in het veld. (foto Kristel Beelen, Mooi & Mooi fotografie).
Bushcrafter Björn Gerrits verzorgt een workshop in het veld. (foto Kristel Beelen, Mooi & Mooi fotografie).

Dag van het Kasteel op Tongelaar

Op maandag 21 mei, tweede pinksterdag, wordt traditiegetrouw de landelijke Dag van het Kasteel gehouden. Een evenement voor jong en oud. Meer dan honderd kastelen en buitenhuizen openen hun poorten en tuindeuren. Zo ook op Kasteel Tongelaar van Brabants Landschap in Mill. Het thema dit jaar is Verhalen. Een mooi thema waaraan iedere kasteeleigenaar zijn eigen inhoudelijke input aan mag geven.

Op Tongelaar kiezen ze voor de periode van 800 tot 1000 na Christus, toen er op de plek van het kasteel een houten motteburcht stond, ter verdediging tegen de Noormannen. Rondom een centrale vuurplek bij het kasteel zullen de Scaldingi (Scheldevikingen) hun tenten opstellen en een Vikingkamp opslaan.

In traditionele kleding laat de Vikingfamilie zien hoe het dagelijks leven er uitzag en misschien mag je zelf een handje meehelpen, een spelletje spelen of op één van de de grote hoorns blazen. Het Viking-genootschap uit België is het grootste in de Benelux en zet zich in voor studie en onderzoek naar Noordse oudheidkunde, runen en mythologie.

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn er nog meer kinderactiviteiten op Kasteel Tongelaar, zoals je eigen zwaard en schild maken, broodjes bakken in het historische bakhuisje en vuur maken met vuursteen en inslag (zoals in de middeleeuwen). Bushcrafter Björn Gerrits neemt je mee het veld in voor deze workshop terwijl hij je alles vertelt over dit eeuwenoude ritueel. Er zijn huifkartochten, muziek van the Feliciano's en kasteelbrouwerij de Blauwe Knoop is open ter bezichtiging. Jeugdtoneelvereniging Miamtoca geeft korte voorstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de heemkundekring vertelt middels een kleine expositie over de tijd van de Noormannen, toen Tongelaar nog een motteburcht was. Ook hebben zij voorstudies van een maquette van de houten vesting zoals die ooit op het landgoed gestaan moet hebben.

De openingstijden van het kasteel zijn van 10.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Voor het volgen van de workshops en voorstellingen wordt een kleine vergoeding gevraagd. Kasteel Tongelaar is gelegen aan de Tongelaar 12 in Mill. Parkeren kan op de grote parkeerplaats voor de slagbomen. Vandaar is het nog acht minuten lopen naar het kasteel.

Zie voor meer informatie www.kasteeltongelaar.nl.

Meer berichten