Logo dekoeriermill.nl


Het begon toen Coco Clements als scholiere naar Londen ging. (foto: Marco van den Broek)
Het begon toen Coco Clements als scholiere naar Londen ging. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

'Liefde voor Shakespeare blijft altijd'

Het begon allemaal toen de Millse Coco Clements op veertienjarige leeftijd met school drie dagen in Londen was. De docent Engels, zelf gek op Shakespeare, nam zijn leerlingen mee naar theater The Globe, waar de stukken van Shakespeare in oude stijl worden opgevoerd. Drie uur lang stond Coco met verwondering te kijken.

door Jenneke van Dongen

"Het was een magisch moment en mijn interesse in en liefde voor Shakespeare zijn nooit meer weggegaan." Na de middelbare school studeerde Coco Engels in Nijmegen en kwam daar in aanraking met de theatergroep Understudies. Ze schreef teksten voor de voorstellingen van de groep en nam ook het productieontwerp voor haar rekening. "En natuurlijk stuurde ik er op aan dat de groep een stuk van Shakespeare ging spelen. Voor mijn master 'film en literatuur' ging ik naar York en daar heb ik zoveel geleerd. Mijn scriptie had uiteraard Shakespeare als onderwerp."

Afgestudeerd en terug in Nederland stelde haar moeder voor dat ze zelf een theatergroep op zou richten. Na enige aarzeling hakte Coco de knoop door en richtte ze vorig jaar de theatergroep The Fool's Men op. "Het was gigantisch moeilijk om de juiste mensen te vinden voor de groep. We richten ons op het spelen van stukken van Shakespeare en dan is het natuurlijk belangrijk dat je daar affiniteit mee hebt. De groep bestaat nu uit vijftien leden." Inmiddels wordt er druk gerepeteerd voor de opvoering van een van de eerste stukken, die Shakespeare schreef:Titus Andronicus.

In 2014 werd dit redelijk onbekende stuk opgevoerd in Londen en dat had behoorlijk wat impact. Er vielen zelfs mensen flauw bij het kijken. Coco bemachtigde een opname van de uitvoering en raakte er door gefascineerd. "Het is een rauw stuk en je moet er niet te flauw voor zijn. Ik ben een taalpurist, dus ik heb me zoveel mogelijk aan de teksten gehouden. Shakespeare schrijft in een bepaald ritme. Elke klemtoon ligt bewust op een bepaalde plek. Dat was als geheugensteuntje voor de acteurs belangrijk."

Coco stuurde haar versie van Titus Andronicus in naar The Royal Shakespeare Company in Stratford-upon-Avon, die elk jaar in juli en augustus Shakespeare voorstellingen organiseert. Als een van de weinige niet-Engelse toneelgroepen werd The Fool's Men uitgenodigd om in augustus hun voorstelling te komen spelen. "Een geweldige eer! Vooraf gaan we het stuk een aantal keer spelen op passende locaties in het Land van Cuijk. Op 11 augustus spelen we in De Nieuwenhof in Mill." Coco maakt heel veel toneelbenodigdheden zelf. Zo creëerde ze dierenmaskers. "We krijgen geen subsidie en dan worden we vanzelf creatief. Het is veel werk, maar als hetlukt om met kippengaas, rubber en veren iets te maken, dan voelt dat goed."

Meer berichten