Logo dekoeriermill.nl


Er werd niet alleen aan de ruiters en amazones gedacht. Ook het publiek vermaakte zich uitstekend bij het Hippisch Festijn Grave. (foto: Marco van den Broek)
Er werd niet alleen aan de ruiters en amazones gedacht. Ook het publiek vermaakte zich uitstekend bij het Hippisch Festijn Grave. (foto: Marco van den Broek)

Veel vermaak bij Hippisch Festijn

Afgelopen weekend vond in Escharen voor de twintigste keer het Hippisch Festijn Grave plaats. Vele tientallen ruiters deden met hun pony's en paarden mee aan de diverse men- en springwedstrijden. En daar kwam veel publiek op af, dat zich, ook buiten de wedstrijden om, uitstekend kon vermaken op het uitgestrekte terrein.

door Jenneke van Dongen

Met name afgelopen zondag was er vermaak voor jong en oud. Op een deel van het terrein konden kinderen meedoen aan speciale spelletjes. Van het omkegelen van flessen tot de 'honolokoequiz' en van de nodige weetjes over paarden tot het knuffelen van konijnen of aaien van schildpadden. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen de organisatie van het Hippisch Festijn en de mbo-leerlingen van Helicon.

Voor hen was dit een onderdeel van een schoolopdracht. "Nieuw dit jaar was een gezellig feestje op zaterdagavond", vertelt voorzitter van het Hippisch Festijn Eddy Thomas. "En omdat het de twintigste editie hebben we ook een bijzondere wedstrijd waarbij twee generaties rijden. De ruiters van twintig jaar geleden en de kinderen van die ruiters. Dat laat ook meteen mooi zien dat de paardensport echt een familiesport is. Beide generaties rijden een deel van het parcours en dat gaat ongetwijfeld mooie beelden opleveren. Evenals overigens de altijd spectaculaire derby waarmee het festijn afgesloten wordt op zondag."

Op het springparcours lopen ondertussen een aantal ruiters rond. Ze verkennen te voet het parcours, meten zelfs de afstand tussen de hindernissen met het aantal stappen uit. Het parcours moet precies in hun hoofd zitten, want een fout in de volgorde van het parcours betekent onmiddellijk diskwalificatie. Even later verschijnt de eerste ruiter op het parcours. De klok geeft 45 secondes aan, de maximum tijd dat ruiter en paard op het parcours mogen inrijden. Daarna rijden ze langs de tijdswaarneming en dan gaat het los. Uiteraard probeert iedereen foutloos te rijden en een goede tijd neer te zetten. De paarden stuiven voorbij en zijn een brok energie. De een heeft amper zestig seconden nodig, de ander incasseert strafpunten als er een balk van een hindernis valt en een derde heeft de pech dat haar paard een hindernis weigert. De vrijwilligers, die alom aanwezig zijn, leggen de afgevallen balken in no-time terug. Tussen de wedstrijden door is het goed toeven op de Raamdalfair, waar onder meer allerlei benodigdheden te vinden zijn voor paarden. De nieuwste trailers, waar de paarden zo goed mogelijk in vervoerd kunnen worden, staan uitnodigend op een rij. En voor de bezoeker, die andere interesses heeft zijn er luie stoelen en hapjes en drankjes om de zondagmiddag op een relaxte manier door te brengen.

Meer berichten