Jo van Gemert, een van initiatiefnemers voor muziekles op de basisschool. "We willen zo min mogelijk drempels."
Jo van Gemert, een van initiatiefnemers voor muziekles op de basisschool. "We willen zo min mogelijk drempels." (Foto: Marco van den Broek)

Dweilorkest De Heigalmers zorgt voor muziekles

Op steeds meer basisscholen is geen ruimte meer voor muziekles. Jammer, want muziek is goed voor de ontwikkeling van het brein. En zelf muziek leren maken geeft niet alleen veel vreugde en voldoening, het is ook nog eens goed voor de sociale ontwikkeling.

Door Jenneke van Dongen

Wilbertoord - Redenen genoeg dus voor dweilorkest De Heigalmers uit Wilbertoord om kinderen kennis te laten maken met muziek. Jo van Gemert, al vele jaren een Heigalmer, is een van initiatiefnemers. "Op een feestje ontstond het idee om op basisschool De Klimop muziekles aan te bieden. Kijk, wat kinderen er dan later mee gaan doen is aan hen zelf, maar dan laat je ze kennis maken met de mogelijkheden van muziek en dat willen we graag. In andere dorpen is er vaak een harmonie die dit organiseert, maar die hebben we in Wilbertoord niet meer."

Na schooltijd

En dus gingen de Heigalmers naar Basisschool De Klimop om hun idee voor te leggen. De school vond het direct een fantastisch plan en geeft volledige medewerking aan de Heigalmers. Wat houdt dat plan precies in? Jo: "Onze dirigent, Wil Jacobs, is een erkend muziekleraar en hij gaat op maandagmiddag direct na schooltijd een half uur muziekles geven aan degenen, die zich daarvoor aanmelden. Omdat het direct aansluitend is aan de schooltijd, namelijk van 13.15 tot 13.45 uur, is het zo toegankelijk mogelijk. Dat was belangrijk voor ons. We willen zo min mogelijk drempels. Daarom ook dat we dit idee juist in ons eigen dorp willen uitvoeren."

Tijdens de muziekles leren kinderen noten lezen en de beginselen van muziek door de blokfluit te bespelen. Na een klein half jaar kunnen de kinderen een examen doen en krijgen ze een erkend muziekdiploma. Jo: "Het idee is dat we daarna met de Heigalmers een soort open dag organiseren, waarop kinderen met allerlei instrumenten kennis maken. En het zou mooi zijn als kinderen dan een instrument kiezen en verder gaan met muziekles. Maar ook als ze dat niet doen, dan hebben ze in ieder geval een basis meegekregen, waar ze later op kunnen doorborduren."

Kennismakingsles

De lessen beginnen niet deze week, maar rond half september als de kinderen weer gewend zijn op school. De lessen zijn voor kinderen vanaf 7 jaar. De eerste les is een gratis kennismakingsles, daarna bedragen de kosten 5 euro per keer. Blokfluit en muziek worden door de Heigalmers ter beschikking gesteld. Zelf spelen de Heigalmers heel regelmatig bij allerlei activiteiten in Wilbertoord en daarbuiten. Jo: "Met Kerst spelen we altijd kerstliedjes in de kiosk. Met warme chocomel en glühwein erbij is dat altijd een heel gezellig, sfeervol gebeuren. Het zou toch prachtig zijn als er dan een groepje blokfluiters mee kan doen?"

Opgave

Aanmelden voor de muziekles kan door contact op te nemen met Jo van Gemert. Dit kan per mail: jovangemert@ziggo.nl of telefoon: 06-13667805.

Meer berichten