Het was een mooi spektakel in Langenboom. (foto: Marco van den Broek)
Het was een mooi spektakel in Langenboom. (foto: Marco van den Broek)

Zeepkistenrace in Langenboom

Een bijzonder jubileum werd afgelopen zondag uitbundig gevierd. De Stichting Langenboomse Ontspannings Club, kortweg LOC, bestaat zestig jaar en dat is een feestje waard. De afgelopen zes decennia werden tal van activiteiten voor de basisschoolkinderen van Langenboom georganiseerd door de vrijwilligers van de LOC. Het jubileum werd zondag gevierd met de eerste Langenboomse zeepkistenrace.

Door Jenneke van Dongen

Het is er een uitgelezen dag voor. Een praktisch wolkeloze lucht en een stralende zon trekt heel wat Langenboomse gezinnen naar de ruimte achter d'n Bens. Terrasjes in overvloed, maar de meeste mensen staan langs de baan waar het allemaal te doen is. De baan met twee schansen en rijden autobanden aan de kanten oogt professioneel.

Ook de voorzitter van de LOC, Mirjan Barten is bij de baan te vinden. "Eind vorig jaar kwam het idee van de zeepkistenrace naar boven en dat zijn we toen in subcommissies gaan uitwerken. De ene commissie zorgde voor de bouw van de baan, de andere voor de foodkraampjes en weer een andere zocht in de archieven naar foto's, die een mooi overzicht geven van de afgelopen zestig jaar. Het is een op en top Langenbooms feestje. De meeste sponsoren komen uit Langenboom en ook iedereen, die bij de opbouw afgelopen week en vandaag vrijwillig meewerkt komt uit het dorp." Het past ook bij de doelstelling van de LOC, zes à zeven keer per jaar een activiteit organiseren voor de Langenboomse schooljeugd. "En die activiteiten zijn altijd gratis. Dat vinden we heel belangrijk."

Voor de zeepkistenrace van vandaag hebben ruim honderd deelnemers zich ingeschreven. De deelnemers van vier tot acht jaar bijten het spits af. In de meest prachtige zeepkisten gaan ze in volle vaart van de kleine schans af, toegejuicht door het publiek. Sep, Josje, Lars, Ties en Gieske, het zijn enkele van de dappere piloten, die in hun zeepkist proberen de beste tijd neer te zetten. Volgens de commentatoren worden er werkelijk toptijden neergezet en zitten er zeker een aantal Max Verstappens in spe bij het deelnemersveld. Mooi beschilderde zeepkisten met de tekst 'Red Bull racing team', zeepkisten met stuur of te bedienen met touwtjes. Ze laten zien dat er de afgelopen weken hard gewerkt is in Langenboom. De foto's, die een overzicht geven van de afgelopen zestig jaar, laten onder meer stoepkrijtwedstrijden, Sinterklaasintochten en Palmpasen knutselmiddagen zien. Bijzonder is de foto uit 1958 van een groep tijdens de carnavalsoptocht. Zij dragen de tekst 'Ziet wat LOC u biedt' met zich mee.

Dat ook vandaag de dag LOC heel wat te bieden heeft aan de basisschoolleerlingen van Langenboom, is wel duidelijk. Zo staat de eerstvolgende activiteit, een skate-event, al bij menigeen in de agenda. Op 24 oktober van 19.00 – 21.00 uur op het kermisterrein en uiteraard geldt ook hierbij weer dat meedoen gratis is.

Meer berichten