Leo van Zuijlen is met zijn stal Chamilly actief in Mill met het fokken van pony's.
Leo van Zuijlen is met zijn stal Chamilly actief in Mill met het fokken van pony's. (Foto: )

De shetlanders van Van Zuijlen

Het begon allemaal met de pony, die in 1960 werd aangeschaft om gemakkelijk mest uit de kippenstal te vervoeren. Er ontstond een liefde voor de shetlandpony's, die er tot op de dag van vandaag voor heeft gezorgd dat Leo van Zuijlen met zijn stal 'Chamilly' in Mill actief is met het fokken van de pony's.

door Jenneke van Dongen

Leo van Zuijlen vertelt enthousiast: "Een jaar of vier zal ik zijn geweest toen ik voor het eerst op de rug van een pony zat. Wij, mijn broers en ik, lieten de kinderen uit de buurt voor een dubbeltje een rondje rijden op onze pony. Destijds woonden we in Escharen, waar mijn ouders de boerderij hadden. Toen ik een tiener was ben ik overgestapt naar een paard en dat paardrijden heb ik jarenlang intensief gedaan."

De vader van Leo was ondertussen gaan fokken met de shetlandpony's en toen hij verhuisde nam Leo een paar pony's over. Het is een hobby waar heel wat uurtjes in gaan zitten, maar dat heeft Leo er graag voor over. "Het leuke is om te proberen mooie pony's te fokken, die prijzen halen bij de keuringen. Bij de keuring kijkt de jury of de pony wel een mooi hoofd heeft, of ze goed op de benen staat, hoe de kleuren zijn en of de pony een goed karakter heeft. Het is echt een miss verkiezing of een mister verkiezing als het om de hengsten gaat."

Dat Leo een goede stal beheert blijkt wel uit de vele prijzen, die hij in de loop der jaren gewonnen heeft. Onlangs nog werd Fay, een merrie van zeven jaar, kampioen van Oost Brabant in haar klasse. Ze mag nu meedoen aan de NK in Lunteren op 20 oktober. Fay staat tijdelijk in de stal bij het huis van Leo. "Kijk, de pony is een kuddedier, dus in principe staan de zes tot tien pony's, die ik heb, bij elkaar in de wei. Maar de kampioene heeft nu even wat extra zorg nodig en wordt vertroeteld."

Dat betekent onder meer extra wortelen, zodat de vacht mooi gaat glanzen en extra brood en slobber. En als het tijd is voor de keuring dan wordt de pony gewassen en worden de lange manen en staart met antiklit behandeld en uitgekamd. De afstamming van de pony is heel belangrijk, omdat goede genen natuurlijk doorgegeven worden. Heel bijzonder is het dat de vader van Leo en vervolgens Leo zelf al vijftig jaar met de hengstenfokkerij van Willy van Wanrooij werken. Dat dat goed werkt blijkt niet alleen uit de prijzen, die de pony's winnen, maar ook uit het feit dat de pony's gewild zijn.

Leo: "Inmiddels lopen er pony's van ons in Zweden, Frankrijk, Duitsland en China en ook hun nakomelingen doen het goed. Het zijn ook gewoon mooie en vriendelijke dieren, die shetlandpony's van ons", besluit hij zijn verhaal.

Meer berichten