Christel bezig met de voorbereidingen van het smokkelspel. (foto: Marco van den Broek)
Christel bezig met de voorbereidingen van het smokkelspel. (foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Alle kinderen kunnen smokkelen

Een paar keer per jaar organiseert Scouting Langenboom een activiteit waaraan alle kinderen uit het dorp kunnen meedoen. Zo is er het scoutingbal een paar weken voor carnaval, waarbij het jeugdprinsentrio eregast is en de griezelavond van Halloween. Maar eerst is er aanstaande vrijdag het Smokkelspel, een spannend en levensecht spel.

door Jenneke van Dongen

Christel van Der Heiden is voorzitter van de scouting Langenboom: "We vinden het belangrijk om een paar keer per jaar een echte dorpsactiviteit organiseren, waarbij iedereen van harte welkom is. Het smokkelspel dat voor aanstaande vrijdag op de agenda staat, hebben we al eerder georganiseerd, dus misschien weten kinderen al een beetje wat ze kunnen verwachten." Bij het smokkelspel worden de kinderen in groepjes ingedeeld en gaan ze op pad met de nodige 'dollars' op zak. Ze gaan op zoek naar de negen smokkelaars, die rondlopen in het dorp. Die smokkelaars kunnen overal zijn, op een brommer, op een ladder bij een huis of zomaar in een straat. Christel: "Elke smokkelaar verkoopt bepaalde waren. Bij de een kun je parels kopen, bij een ander hasj of munitie. De kinderen moeten onderling overleggen hoeveel ze kopen en vervolgens moeten ze op zoek naar een andere smokkelaar aan wie ze de gekochte parels of hasj tegen een hogere prijs kunnen verkopen. En zo moeten ze proberen om alle smokkelaars te vinden en met hen te onderhandelen." Uiteindelijk doel is om met zoveel mogelijk geld terug te komen op het honk van de scouting. Maar smokkelaars mogen normaal gesproken niet zomaar hun gang gaan, dus ook niet in dit levensechte spel. De politie loopt rond in het dorp en als een groepje kinderen door de politie gesnapt wordt, moeten ze eraan geloven. "Dat is echt een prachtig onderdeel van het spel. De politie fouilleert de kinderen op zoek naar hun smokkelwaar, dus de kinderen bedenken hele strategieën om hun spullen zo goed mogelijk te verstoppen." Zo rond de klok van 20.00 uur geeft een toeter het einde van het spel aan. Alle groepen kinderen gaan terug naar het scoutinggebouw, waar de wisselbeker voor het winnende team al klaar staat. De avond wordt afgesloten met een kampvuur en marshmallows. Christel: "Om een beetje te weten op hoeveel kinderen we kunnen rekenen stellen we het op prijs als kinderen of hun ouders zich via info@scoutinglangenboom.nl aanmelden. Kinderen tot en met negen jaar doen mee onder begeleiding van een ouder. We merken overigens dat de ouders soms nog fanatieker zijn dan de kinderen, maar het is toch echt de bedoeling dat ze de kinderen het spel laten spelen. Aan het smokkelspel mag iedereen gratis meedoen."

De kinderen worden aanstaande vrijdag 14 september om 17.40 uur verwacht bij het gebouw van de scouting aan de Dennendijk 8 in Langenboom.

Meer berichten