Volop activiteiten tijdens het evenement op Kasteel Tongelaar (Foto Kristel Beelen).
Volop activiteiten tijdens het evenement op Kasteel Tongelaar (Foto Kristel Beelen). (Foto: )

Pluk & Oogstfeest krijgt vorm

Zondag 14 oktober is Kasteel Tongelaar in Mill een hele dag lang het decor voor het gratis herfstfestival Pluk & Oogstfeest. De organisatie is dit jaar in handen van Ontdek Mill, samen met Brabants Landschap en Ingeborg Vriends van Smaakmakers. De voorbereidingen, die in maart dit jaar al van start zijn gegaan, zijn in volle gang.

 "Met het Pluk & Oogstfeest laten we zien waar food (Smaakmakers Mill) en natuur (Brabants Landschap) elkaar ontmoeten", aldus Vriends: "De Smaakmarkt is nu helemaal vol en daarmee de grootste van Brabant. Ook het programma begint vaste vorm te krijgen." Wie de Smaakmarkt echt wil beleven, boekt de Foodtour langs de meeste interessante en vernieuwende deelnemers van de Smaakmarkt. Leer alles over de makers en de verhalen achter hun producten en ga op pad met Lola Fick, food-trendwatcher en strateeg. Monique Wijn is schrijfster, tuinvrouw, zadenbewaarster en eigenaar van kruidentuin De Godin. Voor In 't Holt, belevings- en inspiratiecentrum voor natuur en duurzaamheid in Overloon, verzorgt zij lezingen, wildpluk-wandelingen en kruidenworkshops. Zij neemt de bezoekers mee tijdens drie wildpluk-wandelingen.

In de boomgaard mogen kinderen samen met vrijwilligers van Brabants Landschap zelf appels plukken en moes maken. Of insectenhotels knutselen van natuurlijke materialen. Bjorn Gerrits van Wanagi Tacaku geeft demonstraties in outdoor cooking, twining, en andere bushcraft-technieken, zoals je eigen lepel maken van hout. Teun de Bakker staat bij het vuur in het historische bakhuisje om tarte tatin te bakken met de kinderen. Er zijn pony's om op te rijden, ezeltjes, de knuffelkoe van Stef, geitjes en een kudde schaapjes. In het mini-theater in de Goei leven-weide vinden verschillende lezingen plaats. Jacqueline Castelijns van Powerpeul vertelt over de witte lupine-boon die ook op Landgoed Tongelaar geteeld wordt.

Cuisinier Martien Bos gaat op het podium in de Goei Leven Weide live koken met gezinnen uit het publiek. Martien Bos is oprichter van Smaakcentrum Cuijk en draagt gezonde voeding een warm hart toe. Chefkok en leermeester Jeroen van den Heuvel komt samen met zijn leerlingen van koksopleiding ROC De Leijgraaf roomijs draaien van verse koemelk en fruit van het seizoen. Ook gaan ze de boeren (wie?) uit het kookboek Goei Gerei ondersteunen in de presentatie van hun gerecht voor het boek dat deze dag gelanceerd wordt. Het Zeelands Amusementsorkest onder leiding van Kees Theunissen brengt het een mix van schlagers, Egerländer- en popmuziek.

Voor meer informatie: www.plukenoogstfeest.nl/programma.

Meer berichten