(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Hobby DoeWat beurs in Mill

Het is zo eenvoudig nog niet. Je hebt wat tijd over en gaat op zoek naar een hobby, maar welke hobby kies je? Op de Hobby DoeWat beurs in Mill zie je tientallen voorbeelden van hobby's en kun je in gesprek gaan met mensen, die die hobby uitoefenen. Zo wordt de keus al iets gemakkelijker.

Door Jenneke van Dongen

Tegenwoordig is de organisatie van de beurs in handen van het Senioren Hobby Centrum, maar de beurs startte ooit als initiatief van enkele particulieren. Hans van Baal, voorzitter van het Senioren Hobby Centrum: "De beurs wordt dit jaar voor de 32e keer georganiseerd. Het begon destijds als een mogelijkheid voor mensen om de werkstukken te laten zien, die ze hadden gemaakt. De organisatoren kregen later hulp van het toenmalige Radius, de welzijnsorganisatie die nu bekend is onder de naam Sociom, en Radius vroeg op haar beurt of wij de organisatie wilden overnemen. En hoewel we toen pas net bestonden, hebben we daar ja tegen gezegd."

Een speciale commissie werd in het leven geroepen en de Hobby DoeWat beurs werd jaar na jaar uitgebouwd. Waar in het begin een derde van de sporthal gevuld werd, staat nu de hele sporthal vol met maar liefst honderd standhouders. Hoewel een aantal van deze standhouders ook wel artikelen verkopen, is dit zeker niet het doel van de beurs. "Het doel is gelijk gebleven, mensen in aanraking brengen met allerlei activiteiten en met mede-hobbyisten. Vorig jaar hebben we een meedenkteam van tien willekeurige inwoners van Mill gevraagd om mee te kijken naar de beurs. 'Wat kunnen we anders doen?', was daarbij de voornaamste vraag."

De meedenkers adviseerden om het principe te laten zoals het was. Het concept voorziet immers nog steeds in een behoefte. Wel hadden ze de suggestie om het begrip hobby en vrije tijd wat breder in te zetten. Hans: "Vandaar dat we nu ook de sportverenigingen erbij betrokken hebben. Er is dus een breed scala aan activiteiten te zien. En dan moet je denken aan zelf kaarten maken, borduren, glas beschilderen, houtsnijwerk, sieraden maken, zelf speelgoed maken en dus de nodige sportverenigingen."

Mooi is dat ook de particulieren, die hun hobby laten zien, er nog steeds te vinden zijn. Inwoners van de gemeente laten hun schilderijen, quiltwerken, tekeningen, boetseerstukken of verzamelingen zien. Hans: "En oefen je al een hobby uit, maar ben je nog op zoek naar materialen daarvoor? Dan kun je je hart ophalen, want voor vele hobby's zijn net die specifieke materialen, waar je naar op zoek bent, te krijgen." Kortom een beurs voor jong en oud, voor mensen met een hobby of voor mensen, die op zoek zijn naar een hobby.

De Hobby Doewat beurs vindt plaats op zondag 7 oktober van 11.00 – 17.00 uur in Sporthal De Looierij aan de Brandsestraat in Mill.

Meer berichten