De laatste jaren wordt er steeds meer duidelijk over het puberbrein. (foto: Marco van den Broek)
De laatste jaren wordt er steeds meer duidelijk over het puberbrein. (foto: Marco van den Broek)

Een kijkje in het puberbrein

Het ligt op de bank en het appt. Of deze: 'Jaaahaaa, doe ik straks'. Het zijn uitingen, die iedere ouder met een puberend kind onmiddellijk herkent. Waarom begint een tiener pas kort van tevoren zijn proefwerk te leren, terwijl hij al weken van tevoren weet dat het eraan komt. Hoe zit dat nou precies met die pubers?

Door Jenneke van Dongen

De laatste jaren is er, door allerlei onderzoeken, steeds meer bekend geworden over het brein van pubers. De hersengebieden, ook die van het puberbrein, ontwikkelen zich niet gelijkmatig, maar van achteren naar voren. En juist voor in de hersenen wordt het abstracte denken, het weloverwogen keuzes maken, consequenties van beslissingen overzien, goed plannen en prioriteiten stellen geregeld. Als je deze kennis hebt, wordt het wellicht gemakkelijker om in je omgang met je puberende kind de juiste keuzes te maken. Langenboomse Zorg Centraal (LZC) organiseert op maandag 8 oktober een informatieavond over het puberbrein. Voorzitter Paul Vogels: "LZC stelt zich ten doel om samen met de inwoners ervoor te zorgen dat Langenboom een gezonde en veilige plek is om te wonen. Uit een eerdere informatieavond bleek dat er bij ouders behoefte was aan een avond over pubers. Met een aantal van die ouders hebben we de avond van 8 oktober georganiseerd."

Een deskundige van de GGD zal de nodige informatie geven en interactief theater 'Helder' speelt korte scènes, die heel herkenbaar zijn. "De aanwezigen kunnen daarop reageren en met de deskundige en met elkaar in gesprek gaan. Meer achtergrondinformatie over waarom pubers soms zo dwars reageren of over hun grenzen heen gaan kan je helpen bij de begeleiding van je kind. Geef je ze bijvoorbeeld de ruimte of kader je ze juist meer in." Naast meer kennis over het puberbrein is er tegenwoordig ook meer kennis over de gevolgen van alcohol en tabak. Waar vroeger een tiener ook een pilsje mee dronk en een sigaret op stak, weten we nu dat dat veel schade kan aanrichten. Paul: "Ouders gaan daar verschillend mee om. De een zegt 'bij mij thuis krijgen kinderen voor hun 18e geen alcohol', maar de ander zegt 'och, zo'n enkel pilsje kan geen kwaad'. Daarover als dorp met elkaar in gesprek gaan kan veel opleveren. Een bekende Engelse uitspraak is 'it takes a village to raise a child' en dat is precies waar het hier om gaat."

De informatieavond van komende maandag is met name voor ouders, grootouders en verzorgers van kinderen in groep 7 en 8 en het middelbaar onderwijs. Mocht op de avond zelf blijken dat er behoefte is om door te praten over alcohol en drugs, dan zal daar een aparte avond voor georganiseerd worden. De avond over het puberbrein vindt plaats op maandag 8 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in De Wis in Mill. De avond bijwonen? Aanmelden kan tot 5 oktober bij Paul Vogels via 06–13 56 51 78.

Meer berichten