De opening van het voetbalveld van RKSV Juliana (foto collectie BHIC).
De opening van het voetbalveld van RKSV Juliana (foto collectie BHIC).

Kijk naar Toen: Milll, RKSV Juliana

Deze foto is, volgens onze gegevens, in 1931 genomen ter gelegenheid van de opening van het voetbalveld van RKSV Juliana.

Het was de tijd van het Rijke Roomse Leven. Ben je ouder dan 55 jaar dan is de kans groot dat je de eerste heilige communie hebt gedaan, dat je voor en na het eten een kruisje sloeg en wekelijks naar de kerk ging. Je herinnert je misschien dat bijna overal in Brabant 'RK' voor stond: van de lagere school tot - zoals hier - de sportclub en de krant. Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim 90% van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven. Op de website 'Wierook, wijwater & worstenbrood' vind je foto's, verhalen en informatie over kerken, kloosters en congregaties, maar óók over typisch roomse fenomenen, zoals de knikengel, het missiebusje en de beatmis. Nog belangrijker dan al die wetenswaardigheden zijn de eigen herinneringen van de Brabantse katholieken. Deze site biedt dan ook ruimschoots de gelegenheid om bij elk verhaal je eigen ervaringen te delen. Neem een kijkje op www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl.

En weet je meer over déze foto, stuur dan een e-mail naar kijknaartoen@bhic.nl of bel ons op 073-6818500 (op werkdagen).

Meer berichten