Gerrit van de Burgt en Ad Berends bij de ingang naar het kasteel (foto Marco van den Broek).
Gerrit van de Burgt en Ad Berends bij de ingang naar het kasteel (foto Marco van den Broek).

Pluk- en Oogstfeest in Mill

Het Pluk- en Oogstfeest, dat op zondag 14 oktober plaatsvindt op kasteel Tongelaar, wordt ook wel een feestje om het begin van de herfst te vieren genoemd. Maar het is veel meer dan dat. Producenten laten zien hoe voedsel verbouwd wordt, koks maken ter plekke lekkere hapjes en voor kinderen is er van alles te doen.

door Jenneke van Dongen

Organisatoren van het Pluk- en Oogstfeest zijn Gerrit van der Burgt en Ad Berends van het toeristisch platform Ontdek Mill en Ingeborg Vriends van Tongelaar. Gerrit: "We hebben dit jaar maar liefst 95 kramen met een keur aan producten. We hebben inmiddels een goede naam opgebouwd en de kraamhouders willen graag op ons evenement staan."

Worstenbroodjes van de Millse molen, honing van imker van Rossum, Jeroms karamel met gezouten boter, barista Dafeïne, vlierbesproducten, lupine bonen van Tongelaar, Marokkaanse kruiden uit Rotterdam en ga zo maar door. Ad: "Dat is de markt met producten en dan is er aan de andere kant van het kasteel het Goei Leven plein. Daar vindt onder andere de presentatie plaats van het kookboek Goei Gerei om 16.00 uur 's middags. In dit kookboek zijn recepten te vinden, die met streekproducten gemaakt worden. Op het Goei Leven plein zijn dan ook diverse regionale producenten te vinden, die laten zien war zij te bieden hebben. Leerling koks van het ROC bereiden hiermee de lekkerste hapjes. In de foodtruck van het ROC zal ijs gemaakt worden van melk en blauwe bessen uit de regio." De organisatoren vinden het belangrijk dat het hele verhaal verteld wordt van voedselproductie en -bereiding. Daarom zijn er bijvoorbeeld ook trekpaarden, waarmee vroeger het land geploegd werd, en tractoren met 200 paardenkrachten om de vooruitgang te laten zien. Maar ook allerlei landbouwmachines met de nodige uitleg waarvoor deze gebruikt worden. De agrariërs van ZLTO leggen graag uit hoe ze omgaan met mens, dier en natuur. En Brabants Landschap geeft informatie over haar werkwijze. En hebt u al eens gehoord van de witte lupineboon? Deze boon, rijk aan eiwitten en voedingsvezels, is een duurzaam alternatief voor soja en vlees en wordt op Tongelaar geteeld. Het verhaal hierover kunt u zondag beluisteren.

Gerrit: "Voor de kinderen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Ze kunnen knuffelen met een koe, appelmoes of tarte tatin bereiden in het bakhuisje, een insectenhotel maken met boomschors of op survival gaan in de boomgaard." Ad vult nog aan: "Op het plein van het kasteel kan uitgerust worden met een hapje of drankje. Het wordt echt genieten, zeker ook door de prachtige aankleding, die Ingeborg aan het feest geeft." Het Pluk- en Oogstfeest op Kasteel Tongelaar is zondag te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur. Entree is gratis, voor het parkeren wordt twee euro gevraagd. Dit bedrag komt ten goede aan de Millse handbalvereniging, die verkeersregelaars levert.

Meer berichten