Het aantal dansers is afgenomen, maar het enthousiasme is onverminderd groot. (foto: Marco van den Broek)
Het aantal dansers is afgenomen, maar het enthousiasme is onverminderd groot. (foto: Marco van den Broek)

De voetjes van de vloer

Twintig jaar geleden nam de Stichting Welzijn Ouderen Mill (SWOM) het initiatief om een countrydansgroep voor ouderen te starten in de Wester. Docente Marga Cuppen toog die allereerste keer vol verwachting naar de Wester om daar maar liefst 67 mensen op de dansvloer te vinden. Het aantal dansers is afgenomen, maar het enthousiasme is onverminderd groot.

door Jenneke van Dongen

Marga: "Ja, dat aantal overtrof mijn stoutste verwachtingen, maar het waren er veel te veel voor een groep en dus heb ik die groep toen in tweeën gesplitst. In de loop der jaren vielen er mensen af en kwamen er mensen bij. Vandaag de dag heb ik in Mill een groep van twintig mensen en daarnaast ook nog een groep in Langenboom en vier andere groepen in het Land van Cuijk." Niet alleen Marga is vanaf het begin bij de groep, er zijn nog vier vrouwen en een man, die vanaf het allereerste begin deel uitmaken van de countrydansgroep. Op de vraag wat er nou zo leuk is aan de countrydans hebben de deelnemers wel een antwoord. "Het is zo ontspannend om dit te doen. Je hebt leuk gezelschap aan elkaar en natuurlijk is bewegen heel goed. Volgens mijn huisarts heb ik sterke spieren en dat komt ook door het dansen." De muziek wordt aangezet en alle vrouwen en een handjevol mannen nemen hun vaste plek in en dansen de eerste dans. Het ziet er niet eenvoudig uit. Pas vooruit, draai rechts achteruit en vooruit maar weer. De Texas wals wordt ingezet op het nummer 'Somewhere between your heart and mine'.

Een dans, die in tweetallen gedanst wordt met draaien rechtsom en linksom, waarbij je goed moet nadenken wanneer de handen los en vast gehouden moeten worden. "Dat maakt het ook zo goed om te doen. Je moet met je hoofd bedenken wat je moet doen en je voeten moeten het uitvoeren. Dus je moet er steeds met je hoofd bij blijven, anders ga je de mist in. Dat zorgt er ook voor dat verdrietige gedachten, die je soms hebt, even verdreven worden en dat is fijn. En het dansen maakt dat je je huis uit komt, het verdrijft de eenzaamheid."

De muziek voor de single wals wordt aangezet. Een kringdans, waarbij iedereen goed op z'n pasjes moet letten, zodat je buurvrouw of buurman niet over jouw voeten struikelt. Links, draai, voor, zij, achter, 1, 2, 3 roept Marga en daarmee leidt ze de groep door de dans heen. Er wordt extra goed geoefend, omdat vrijdag 19 oktober de gemeentelijke dansmiddag wordt georganiseerd. Dan laten de verschillende countrydans- en volksdansgroepen hun beste dansen zien. Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom in gemeenschapshuis De Wester om de dansers in actie te zien. En wie de kriebels krijgt en ook wil leren dansen, die is van harte welkom om een keer mee te komen doen.

Meer berichten