Resi Baeten van Biblioplus en Carlijn Hermanussen (rechts), programmamaker bij Biblioplus, zijn enthousiast over de ontwikkelingen. (foto: Marco van den Broek)
Resi Baeten van Biblioplus en Carlijn Hermanussen (rechts), programmamaker bij Biblioplus, zijn enthousiast over de ontwikkelingen. (foto: Marco van den Broek)

Ga mee op expeditie in de bieb

De bibliotheek is ten opzichte van dertig jaar geleden erg veranderd. Zeker, er staan nog steeds volop boeken, maar een lezing over een boeiend onderwerp of zelfs workshops voor kinderen horen er tegenwoordig ook gewoon bij. Maar of dat het werkelijke doel van de bieb echt veranderd heeft, is nog maar de vraag.

door Jenneke van Dongen

Resi Baeten van Biblioplus: "De bieb rust je toe om deel te nemen aan de maatschappij. Dat is niet veranderd, de manier waarop is natuurlijk wel veel eigentijdser geworden. De maatschappij vraagt vandaag de dag om andere vaardigheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om kinderen te leren kritisch, maar ook analytisch te denken." In nauw overleg met basisscholen bekijkt Biblioplus waar leerlingen behoefte aan hebben. Dat doen ze ook door bij leerlingen en ouders te peilen wat ze missen. Het bleek dat een groep kinderen, die erg geïnteresseerd is in zaken als programmeren en robotica, slechts mondjesmaat iets van hun gading kon vinden. Een jaar geleden vonden bij de diverse vestigingen van Biblioplus pop-up techlabs plaats. Zo kon bekeken worden of en zo ja voor welk onderdeel er interesse was. Dat resulteerde in vier categorieën: programmeren, robotica, 3D en greenscreen & stopmotion. Van deze vier zijn workshops gemaakt, waarop leerlingen van acht tot en met veertien jaar zich kunnen inschrijven. Carlijn Hermanussen, programmamaker bij Biblioplus: "In Mill start op 29 oktober de eerste van vier bijeenkomsten over 3D. We beginnen die eerste keer met een kringgesprek waar vragen aan de orde komen als 'wat is er straks allemaal mogelijk met 3D?' Vervolgens gaan de kinderen vooral zelf aan de slag. Iets ontwerpen en uiteindelijk zelf printen. Dat vinden de kinderen echt prachtig, maar ze ontdekken ook dat het nog niet zo gemakkelijk is om op een plat scherm een 3D ontwerp te maken. In vier bijeenkomsten van anderhalf uur steken ze een heleboel van het onderwerp op." Het zijn met name de kinderen, die het erg leuk vinden én er feeling voor hebben, die met deze 'talen van de toekomst' aan de slag gaan. Behalve de expeditie op het gebied van 3D starten er eind november nog twee andere expedities. In Mill is dat er een over robotica, waarbij je je eigen robot kunt bouwen en programmeren, en in Grave is dat de expeditie programmeren, een uitdaging voor echte codekrakers. Resi: "Dankzij stevige steun van de gemeentes kunnen we dit soort expedities organiseren en de prijs voor deelname laaghouden. Waar we wel nog behoefte aan hebben is extra menskracht. Dus als er mensen zijn, die affiniteit hebben met kinderen en met techniek dan zou het fijn zijn als zij zich aanmelden via de website van techlab. Daar is ook alle informatie te vinden over de expedities en hoe je je daarvoor kunt inschrijven." Meer informatie over dit evenement is te vinden op: www.biblioplus.nl/techlab.

Meer berichten