Onlangs bracht de kring het boek 'Minse van Langenbom, deel 1, De Spie, uit.  (foto: Marco van den Broek)
Onlangs bracht de kring het boek 'Minse van Langenbom, deel 1, De Spie, uit. (foto: Marco van den Broek)

Van mensen en gebouwen

Toon Ermers was altijd al geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn woonplek. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij na zijn verhuizing naar Langenboom betrokken raakte bij de oprichting van de Heemkundekring Felix Walter. Lies van Limbeek ploos haar hele familiegeschiedenis uit en wilde daar meer mee doen.

door Jenneke van Dongen

Lies: "Je wil dan ook weten waar en hoe ze woonden en zo kwam ik bij de heemkundekring. Het is fascinerend om te zoeken naar de geschiedenis van dit gebied. Zo kun je gemakkelijk iets terug vinden over allerlei vergrijpen, omdat die goed beschreven staan in rechtbankverslagen." Als je maar een paard had opgegeven voor de belasting, stond je een straf te wachten als je erop betrapt werd dat je met twee paarden aan het ploegen was. En dat het aanplakbiljet van de gemeente in 1936 kapot gemaakt was bleef ook niet zonder gevolgen. Politieagent Beuvink pakte er vier jongeren voor op. Ook stroperij of stiekem turf steken werd zwaar bestraft. De heemkundekring pakt de zaken structureel aan. Toon: "We hebben een herengroepje en een damesgroepje, die op dinsdagavond allerlei informatie doorspitten. Het is louter toeval dat de dames en heren gescheiden werken. De heren zijn met name bezig met het uitzoeken van foto's en de namen van de gefotografeerden achterhalen, de dames houden de krantenknipsels van Langenboom bij en verzamelen alle bidprentjes."

Een schat aan informatie haalt de kring uit deze bidplaatjes, die door Piet Willems helemaal gedocumenteerd zijn en op de speciale site bidprentjeslangenboom.nl terug te vinden zijn. Lies: "We krijgen enorm veel medewerking van de inwoners van Langenboom. Dat maakt dat we dit vrijwilligerswerk goed kunnen blijven doen." Met 140 leden, waarvan zo'n 20 heel actief, is de heemkundekring een bloeiende vereniging. De films of foto's, die tijdens de jaarvergadering vertoond worden, kunnen altijd op veel belangstelling rekenen. En een keer per kwartaal verzorgt Toon de periodiek 'Aauw Nijs', waarin bijzondere verhalen staan. Heel wat uren hebben Toon en Lies hiervoor doorgebracht bij het BHIC. Toon: "Je kunt veel op internet vinden, maar voor de finesses moet je in het archief zoeken. Het is zo mooi dat je raadsels kunt oplossen op deze manier."

Onlangs bracht de kring het boek 'Minse van Langenbom, deel 1, De Spie, uit. In dit prachtig vormgegeven boek staan alle huizen van de Spie en haar bewoners beschreven. Het kostte Toon en Lies een paar jaar om dit boek te maken. Toon: "Dit is de eerste van acht boeken, die we willen maken. Het eerstvolgende gaat over de Peelweg, die gemeentelijk bij Zeeland hoort, maar helemaal op Langenboom gericht is. We hopen met deze reeks boeken een zo volledig mogelijk naslagwerk van de historie te maken. We gaan hier overigens wel meer mensen van de kring bij inschakelen, zodat we niet jaren bezig zijn met een boek."

Meer berichten