Daphne Dollevoet van Scouting Mill is enthousiast over Halloween in Mill. (foto: Marco van den Broek)
Daphne Dollevoet van Scouting Mill is enthousiast over Halloween in Mill. (foto: Marco van den Broek)

Snoepen en griezelen in Mill

De traditie van Halloween vindt zijn oorsprong in Ierland en Groot Brittannië, waar de Kelten op 31 oktober het oude jaar uitluidden. De Romeinen voegden daar hun eigen tradities aan toe toen ze Groot Brittannië veroverden. Toen de Ieren eeuwen later naar Amerika reisden namen ze hun tradities en dus ook Halloween mee naar hun nieuwe wereld.

door Jenneke van Dongen

Lang bleef Halloween een traditie, die wij in Nederland niet kenden, maar inmiddels is de opmars van Halloweenfeesten ook bij ons niet meer te stuiten. In Mill hebben de Scouting en het ondernemerscollectief de handen ineengeslagen voor de organisatie van Halloween. Daphne Dollevoet van Scouting Mill: "Het is een prima samenwerking, die we dit jaar voor de vierde keer hebben. Het ondernemerscollectief zorgt onder meer voor het budget, waardoor het de scouting niets kost en we de activiteit gratis kunnen aanbieden aan alle deelnemers." Twee tochten zijn er uitgezet, een korte route voor de jeugd tot groep vijf en een langere voor iedereen vanaf groep vijf. Beide tochten starten bij wijkcentrum De Wester, maar zijn verder heel verschillend. Daphne: "De korte route is ongeveer twee kilometer en loopt door de wijk Brugse Berg en de Vogelwijk. Op verschillende adressen mogen de kinderen, die in groepjes en onder begeleiding van ouders de route lopen, aanbellen en krijgen ze een snoepje. Bij terugkomst in de Wester staat er een glaasje ranja op de kinderen te wachten." De lange route is ongeveer vijf kilometer en op deze route staan diverse posten, die voor het nodige gegriezel en gegil zorgen. Vanaf 19.30 uur vindt de start van deze route plaats. Om de tien minuten vertrekt er een groepje vanaf de Wester. Hun tocht gaat gedeeltelijk door de wijk, maar ook door het bos. Daphne: "Het is belangrijk dat ouders een goede inschatting maken van wat hun kind aandurft. Wij hanteren de grens van groep vijf, maar er zijn natuurlijk veel verschillen in kinderen. De mensen, die een post bemensen, geven we ook altijd duidelijk instructie dat ze zelf in de gaten moeten houden hoe eng ze het kunnen maken. Wat voor act ze doen is aan hen zelf, als ze het maar leuk houden. Inmiddels hebben we een aantal vaste groepjes, die de afgelopen jaren hebben meegedaan en steeds een nieuwe act verzinnen." De deelnemers aan de tochten wordt gevraagd of ze zich passend willen kleden. Dat geeft, samen met de versiering van de huizen met pompoenen en lichtjes, een echte Halloweensfeer. Op de lange route is een pauzeplek waar de organisatie zorgt voor iets te drinken en iets lekkers. Voor zowel de korte als de lange tocht kunnen kinderen en volwassenen zich nog aanmelden.

Wie durft?

Voor beide tochten worden door de organisatie groepjes gemaakt, maar als groep aanmelden kan ook. Aanmelden kan via een mail naar info@ocmill.nl. Wie durft?

Meer berichten