Marlie van de Ven en Annemarie Nijpels gaan activiteiten op zondag organiseren. (foto Marco van den Broek).
Marlie van de Ven en Annemarie Nijpels gaan activiteiten op zondag organiseren. (foto Marco van den Broek).

Gevoel van eenzaamheid

In toenemende mate hebben mensen een gevoel van eenzaamheid. Soms is het tijdelijk als iemand na een verhuizing zijn draai nog niet gevonden heeft. Maar vaak is het iets wat iemand dag in, dag uit voelt en waar hij of zij hulp bij nodig heeft.

door Jenneke van Dongen

Eenzaamheid, het is geen gemakkelijk onderwerp, maar feit is dat het bestaat. In Grave willen Marlie van de Ven en Annemarie Nijpels een onderbelichte kant van eenzaamheid aanpakken. Annemarie: "Doordeweeks wordt er van alles georganiseerd en is er nog wel wat afleiding te vinden, maar de zondagen zijn voor veel alleenstaanden de dagen, die moeilijk door te komen zijn. En daar willen we graag iets aan doen." In overleg met welzijnsorganisatie Sociom en seniorenvereniging KBO willen Annemarie en Marlie de activiteit Er op uit op zondag organiseren. Ze hebben duidelijk voor ogen wat de activiteit in zou moeten houden.

Marlie: "Om de week op zondagmiddag in de bibliotheek van Grave bij elkaar komen en dan een zinvolle invulling hebben van je middag. En dat geldt voor iedereen, die zich eenzaam voelt, zowel de ouderen als de jongeren. Wat die invulling precies is, hangt met name af van de mensen, die eraan gaan deelnemen." Het kan bijvoorbeeld een lezing over een onderwerp zijn, waarover je met elkaar kunt doorpraten of wat diepergaande gesprekken in kleine groepjes. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het een kaartmiddagje wordt. Maar voordat het zover is en de zondagactiviteit kan starten, moet eerst aan alle randvoorwaarden worden voldaan. Annemarie: "De locatie hebben we al, een goed toegankelijke plek in het centrum van Grave. Maar waar we naarstig naar zoeken, zijn de vrijwilligers, die we nodig hebben om van de activiteit een succes te maken. Per middag hebben we twee vrijwilligers nodig, die als gastvrouw of gastheer kunnen optreden." Hoe meer vrijwilligers zich aanmelden, hoe beter. Op die manier wordt het vrijwilligerswerk behapbaar voor de gastheren en gastvrouwen. Het streven is om minimaal tien vrijwilligers te hebben, zodat iedereen steeds een keer in de drie maanden aan de beurt is. Marlie: "We weten dat er vaak in de zelfde vijver gevist wordt als het gaat over vrijwilligers, maar wellicht dat dat voor een activiteit op de zondagmiddag toch net iets anders is. We weten dat veel eenlingen echt behoefte hebben aan een invulling op de zondag, dus we hopen van harte dat vrijwilligers zich bij ons aanmelden." Voor de groep vrijwilligers wordt vervolgens op woensdag 21 november een informatieochtend georganiseerd, zodat ze precies horen wat er van hen verwacht wordt en hoe ze zelf mee kunnen denken over de invulling van de zondagmiddagen. Annemarie: "Ervan uitgaande dat we voldoende aanmeldingen krijgen, gaan we op 1 januari met Er op uit op zondag starten."

Aanmelden kan bij Annemarie Nijpels: 0486-47 25 95, t.am.nypels@home.nl.

Meer berichten