Ouderen genieten van de wondere wereld waarin ze met de vr-bril terechtkomen. (foto Marco van den Broek)
Ouderen genieten van de wondere wereld waarin ze met de vr-bril terechtkomen. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

Het leven door een vr-bril

Mario Wetten, docent dienstverlening en producten van het Merlet college in Mill, ging op zoek naar een project waarmee hij oud en jong kon verbinden. Het werd de virtual reality(vr)-bril. Leerlingen van de derde klas waren vorige week op Aldenhorst, waar ze een aantal ouderen kennis lieten maken met dit wonder der techniek.

door Jenneke van Dongen

Mario Wetten: "Via sponsorgeld van de Rabobank konden we als school twee vr-brillen aanschaffen. Natuurlijk kunnen we daar op school ook van alles mee, maar hoe mooi zou het zijn als we hier meer mee kunnen doen. Daarom heb ik contact gezocht met De Aldenhorst."

De ouderen van nu zijn niet meer de ouderen van dertig jaar geleden. Misschien willen ze nog wel een keer ballonvaren of diepzeeduiken. Met de vr-bril zijn de mogelijkheden oneindig. Coördinator informele zorg Sacha Lucassen wilde direct haar medewerking verlenen.

"Ik denk dat wij in de zorg nog wel eens te voorzichtig zijn met het gebruik van nieuwe techniek. Maar hoe mooi is het dat we ouderen via een vr-bril kunnen meenemen naar bijvoorbeeld het land dat ze graag nog hadden gezien." De heer van Doorn krijgt als eerste de vr-bril op. Hij draait zich helemaal om in zijn stoel, verwonderd over het feit dat hij overal om zich heen beeld ziet. Mevrouw Bongers, die vrienden heeft in Canada, krijgt de natuur van dat land te zien. "Ik zie witte bergen, de blauwe lucht erboven en mooie paarse bloemen. En de wolken boven mijn hoofd zie ik ook."

Ook de heer van Tilburg geniet zichtbaar van de wondere wereld waarin hij met de vr-bril terechtkomt. Mario: "Omdat je je echt helemaal in een andere wereld waant, is het wel zaak om dit met kleine stapjes tegelijk te doen. Het moet niet te verwarrend worden. Daarom werken we vandaag vooral veel met foto's. En laten we de bril ook niet langer dan vijf minuten op. Maar in een later stadium kun je ouderen bijvoorbeeld een virtuele rit door hun vroegere woonplaats laten maken."

Het Merlet College heeft een 3D camera, waarmee ze opnamen kunnen maken voor de vr-bril. Een leerling kan met die camera op een fiets een ritje door Mill maken. Sacha: "We kunnen ouderen vragen een wensenlijstje in te leveren, van de plaatsen of landen die ze graag eens willen zien. Maar dat kan soms te moeilijk zijn. Hun eigen dorp en de veranderingen die daar in te zien zijn, door de vr-bril zien, kan voor ouderen veel betekenen." Ondertussen heeft de heer van Doorn de vr-bril nog een keer opgezet. Hij gaat op zoek naar tropische vissen onder water. Boven hem, onder hem en naast hem, overal zijn de vissen te zien. "Het is zo mooi, prachtig!"

Meer berichten