De winkel van Theo Manders heeft veel weg van een klein museum. (foto: Marco van den Broek)
De winkel van Theo Manders heeft veel weg van een klein museum. (foto: Marco van den Broek)

De prijzenkast van Theo Manders

De afgelopen 33 jaar wel eens gewonnen met tennis, voetbal of een vogelshow? Dan is de kans groot dat de prijsbeker, die je ontvangen hebt, van Sportprijzen Manders uit Sint Hubert komt. Duizenden sportprijzen verlieten de unieke winkel van Theo Manders om in menig kast in de hele regio terecht te komen.

door Jenneke van Dongen

Sint Hubert - Het begon als een hobby. De drie kinderen van Theo werden actief in de fietscross en Theo en zijn vrouw waren daardoor elk weekend wel ergens op een fietscrosswedstrijd te vinden. Theo werd zelf ook actief in het fietsen, maar daarnaast begon hij met een klein handeltje in onderdelen en accessoires van de fietsen. Bij die accessoires zaten ook prijsbekers en van het een kwam het ander. Theo: "Ik werd door de club gevraagd om de wedstrijdbekers te gaan leveren en zo is het begin van de winkel gelegd. Ik had een hobbyschuurtje, waar ik bekers in elkaar zette en de letters, die erin gegraveerd moesten worden, handmatig een voor een in het graveerapparaat legde."

Toen de hobby uitgroeide tot een bedrijf werd de familie er steeds meer bij betrokken. "Eigenlijk was dat al vanaf het begin. Iedereen hielp wel een handje mee. Tegenwoordig is het bedrijf van mijn zoon en mijn schoonzoon en is het nog verder uitgebreid met een afdeling belettering." Ondanks het feit dat Theo de pensioengerechtigde leeftijd al lang gepasseerd is, is hij nog elke dag actief in het bedrijf bezig. Met zijn 75 jaar is hij het voorbeeld van hoe je gezond ouder kunt worden. "Kijk, ik vind het nog steeds leuk om te werken, maar het verschil is dat ik het niet meer moet. En ja, ik kan wel elke dag met mijn vrouw gaan fietsen, maar nu doe ik dat alleen op zondag en dat is ook mooi."

Een rondleiding door het bedrijf leert dat er wel heel veel verschillende prijsbekers te koop zijn. Behalve bekers zijn er allerhande medailles en beeldjes. Voor een brandweerman, die afscheid neemt, voor een gildebroeder die al vijftig jaar bij het gilde zit. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Theo kan er een prijs of beeld voor maken. "Die bekers, die komen in onderdelen. En die kan ik dus vervolgens net zo in elkaar zetten als de klant het wil. Een groter of een kleiner voetje, met kleur of zonder kleur." En datzelfde geldt voor de tekst, die op bekers, plaatjes of spiegels gegraveerd wordt. Daarvoor is het bedrijf tegenwoordig met de modernste apparatuur uitgerust.

Theo: "Nu de carnavalstijd weer is aangebroken komen hier ook nogal eens prinsen om hun onderscheiding of medailles te laten maken. Het contact met al die klanten vind ik mooi. Ik moet er m'n koppie bij houden en daar blijf ik jong van. Ja eigenlijk heb ik er net als al die jaren geleden nog steeds hobby in."

Meer berichten