(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek) (Foto: )

Van couscous en gebakken bloemkool

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Lens in Mill genieten zichtbaar van hun eerste kennismaking met het Smaakcentrum. Dit initiatief van kok Martien Bos om kinderen in contact te brengen met gezonde producten en hen de beginselen bij te brengen van koken zal zeker ook door de ouders gewaardeerd worden.

door Jenneke van Dongen

Elisa weet namelijk al zeker dat ze het gerecht dat ze nu aan het klaarmaken is, ook thuis gaat maken. En dat geluid hoor je bij alle leerlingen terug. De een helpt al wel eens mee met koken, de ander helemaal niet, maar stuk voor stuk zijn ze volkomen geconcentreerd bezig. En dat moet ook wel als je met een scherp koksmes allerlei ingrediënten aan het snijden bent.

Jorden: "Je moet de vingers van je linkerhand echt helemaal krom houden en dan moet je niet hakken met het mes, maar snijden." De stap voor stap recepten worden nauwkeurig gevolgd. Per twee of drie leerlingen is er een vrijwilliger, die uitleg geeft als het nodig is, maar de leerlingen voeren alles zelf uit. "Was de tomaten en de appels", leest Oscar "en snijd ze in kleine stukjes."

De tomaten en appels vormen, samen met wortels, gerookte kip, sla en zure room de vulling van wraps. Het is een van de vier gerechten, die vandaag worden klaargemaakt. De andere zijn gebakken bloemkool met rucola pesto, couscous met groente en fruitspiesjes. Na vandaag komen de leerlingen van de Lens nog twee keer en aan het eind van de rit krijgen ze een kookboek mee, zodat ze alle gerechten ook thuis kunnen klaarmaken.

"Dit is couscous", zegt Finn, "volgens mij heb ik dat wel eens gegeten, maar ik heb het nooit klaargemaakt. Ik heb er net de hete bouillon met kruiden doorheen geroerd." De uien en courgette, die straks door de couscous gaan, zijn al kleingesneden en kunnen nu gebakken worden. "Lees eerst maar even hoeveel boter je in de pan moet doen", adviseert de begeleider van Finn en Quin. "En koken jullie thuis ook wel eens?" "Ik bak altijd mijn eigen roerei", vertelt Quin, "maar verder eigenlijk niet."

Terwijl de ene helft van de leerlingen druk aan het koken is, krijgt de andere helft in een aparte ruimte theorieles. Wat is gezonde voeding, waar komen de producten vandaan en hoeveel groente en fruit moet je per dag eten? Halverwege de ochtend rouleren de groepen. Tegen het eind van de ochtend zijn alle gerechten klaar en mag er gesmuld worden van alle zelf klaargemaakt gerechten.

"Ik weet nog niet of ik die pesto wel erbij ga eten. Die smaakt een beetje raar, denk ik. En gebakken bloemkool heb ik nog nooit op, maar die ruikt echt heel lekker. Misschien ga ik gewoon alles proberen." Dat wordt smullen!

Meer berichten