De tante van Charlie is binnen de toneelwereld een bekende, klassieke klucht. (foto Marco van den Broek)
De tante van Charlie is binnen de toneelwereld een bekende, klassieke klucht. (foto Marco van den Broek) (Foto: )

De tante van Charlie op de planken

Ieder jaar brengt toneelvereniging Internos uit Wilbertoord een productie op de planken. Dit jaar is dat een wel heel bijzonder stuk dat al lang op het verlanglijstje van de vereniging stond. Regisseuse Katrien Verschuren neemt met deze voorstelling na tien jaar afscheid van de vereniging.

Door Jenneke van Dongen

"Dit is een echt cadeautje, zowel voor mij als voor de spelers. De tante van Charlie is binnen de toneelwereld een bekende, klassieke klucht en de manier waarop dit stuk nu gespeeld wordt is een mooie interpretatie naar deze tijd. Met een verfijnde humor."

Koen, Els en Tom zijn drie van de spelers. Zij hebben alle drie niets dan lovende woorden voor de scheidend regisseuse. "We hebben zo veel geleerd van Katrien. Bepaalde houdingen op het toneel, hoe je overkomt. Ze stelde ons altijd een aantal vragen. 'Wie ben je, wat kom je doen en waar kom je vandaan?'. Ze leerde ons nadenken over hoe we onze rol het beste kunnen spelen." Tijdens de repetities van het stuk lagen de spelers regelmatig dubbel van het lachen. Tom van Berlicum: "En dat is maar goed ook. Wij moeten, tegen de tijd dat we het uitvoeren, uitgelachen zijn. Die vier uitvoeringen moeten we er staan en dan genieten we van het publiek."

Internos bestaat al vanaf 1945 en heeft 27 leden. Per jaar wordt bekeken welk stuk er gespeeld wordt en wie er dat jaar wil spelen. Els Selten is maar liefst veertig jaar lid: "Ik was verlegen, durfde niks, maar ja mijn man en schoonvader zaten bij de toneelvereniging en ik kon toch ook wel een rolletje spelen, vonden zij. Ik heb het vanaf het begin leuk gevonden om te doen. Maar dat komt ook omdat we een hechte club zijn met een mooie mix aan oudere en jongere leden." Koen van Berlicum heeft dit jaar de hoofdrol, maar de regisseuse hecht eraan om te benadrukken dat alle rollen gelijkwaardig zijn. "Dat is ook de kracht van deze vereniging. Ze zijn allemaal een belangrijk radartje in het geheel en vangen foutjes ook gemakkelijk van elkaar op. Het zijn niet allemaal individuutjes en dat maakte het werken met hen ook zo fijn." Koen riep al lang, dat hij heel graag deze rol wilde als ze het stuk ooit zouden gaan doen: "Het is heerlijk om te doen. Je kunt helemaal uit je plaat gaan. Over de inhoud gaan we niet te veel zeggen. De mensen moeten gewoon komen kijken. Het wordt een prachtige voorstelling."

De tante van Charlie is te zien op vrijdag 7, zaterdag 8 en zaterdag 15 december om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Op zondag 16 december is er een matineevoorstelling om 14.00uur. Kaarten kosten €10,00 inclusief consumptie in de pauze. Reserveren via www.internosonline.nl of telefonisch via Els Selten (0485-478440/06-10726080).

Meer berichten