Een scorende Jody Selten in het shirt van Peelpush. (foto Wim Simons)
Een scorende Jody Selten in het shirt van Peelpush. (foto Wim Simons)

'Plezier in spelletje belangrijkste'

Volleybalster Jody Selten had afgelopen zondag een groot aandeel aan de overwinning van Peelpush tegen Dynamo Apeldoorn. De passer/loper uit Mill acteert voor het vierde jaar bij de club uit Meijel.

door Peter Schoeber

Lachende gezichten na afloop van de gewonnen wedstrijd van Peelpush in de Topdivisie. Met opvallend gemak wordt Dynamo met 3-0 aan de kant gezet. Jody Selten zet in de eerste set de toon, wanneer ze op serve een 1-6 achterstand wegpoetst en haar teamgenoten de weg naar de overwinning wijst. Zeventien punten, waarvan een killblock en vijf aces, is haar aandeel in de zege.

Jody (19) woont nog in Mill, bij haar ouders Mat en Mario Selten. Dat is ook het gemakkelijkste in een druk leven, zegt de buitenaanvalster met een lach. Ze volgt in Nijmegen de studie Psychomotorische therapie, loopt stage op een middelbare school in Stevensbeek en traint vier maal per week in Meijel. In het weekend volgt nog een wedstrijd, kriskras door het land.

Dat ze op volleybal ging was een logische stap in het gezin Selten. Moeder Mario begon in Langeboom en speelde daarna voor Apollo Mill. "Ik had geen andere keuze, ik ging al mee in de kinderwagen naar sporthal De Looierij. Ik ben opgegroeid met volleybal." Zelf was ze vijf, toen ze bij de mini´s van Apollo begon. Toen haar zussen overstapten naar Activia in Sint Anthonis, was het logisch dat Jody het balspel daar ook vervolgde.

Op zestienjarige leeftijd maakte ze de overstap naar Peelpush in Meijel. "Ik trainde op zondag al mee met de volleybalschool. Ik wilde weten hoe ver ik kon komen in het volleybal. In het begin speelde ik een dubbele competitie, in het talententeam en in de eredivisie met het eerste team." Inmiddels speelt ze vier jaar voor Peelpush en is uitgegroeid tot een vaste waarde voor de hoofdmacht. Ze omschrijft zichzelf als een rustig persoon, maar als het moet kan ze ook op de voorgrond staan. "Ik kan de ploeg door moeilijke fases slepen. Maar ik doe ook mijn zegje, kan denk ik ook wel alles zeggen. Dat is het fijne van het team, iedereen kan zijn mening geven en dat wordt van elkaar geaccepteerd. We hebben een hechte groep en doen ook buiten het volleybal veel dingen samen. Als groep werken we hard voor elkaar."

Die hechte band kwam afgelopen zomer tot uitdrukking. Peelpush degradeerde na negen seizoenen uit de eredivisie. Waar doorgaans een leegloop plaatsvindt, bleef de selectie nagenoeg intact. Jody Selten was een van de laatste speelsters, die toezegde bij de Peelclub te blijven. "Ik was benaderd door enkele clubs, heb er ook meegetraind maar uiteindelijk besloten toch in Meijel te blijven. Ik vind plezier hebben belangrijker dan de afstand. Het blijft lastig om zoveel uren in het trainen en de wedstrijd steken. Nu draaien we lekker mee in de Topdivisie (tweede plaats; red.) en misschien kunnen we aan het einde van het seizoen wel kampioen worden. We spreken een kampioenschap niet uit, maar willen er met z´n allen wel naar toe werken door zo goed mogelijk te spelen. Volleybal is belangrijk in het leven. "Vorig seizoen heb ik aan de kant gezeten met een enkelblessure, dan zit ik me echt op te vreten. Je wilt de ploeg graag helpen maar je kunt niet meer doen door ze flink aan te moedigen. Maar mijn vrienden en familie vind ik ook belangrijk. Mijn ouders hebben me altijd overal naartoe gereden. Zonder hun had ik dit niet kunnen bereiken. Zij zijn mijn grootste supporters."

Meer berichten