Van niets naar iets sprankelends

Een strokrans, die een gebreide jas heeft gekregen. Gedroogde hortensia's uit de tuin, verwerkt in een kunstzinnig stukje. Houten blokjes, die een tweede leven hebben gekregen als kaarsenstandaard. Een kunstwerk van krantenpapier. Het zijn zomaar een aantal van de items, die drie creatieve dames hebben gemaakt, met hier en daar wat hulp van hun mannen.

door Jenneke van Dongen

Dorette Schuurmans is een van de drie: "Ik houd ervan om met de meest uiteenlopende materialen creatief aan de slag te gaan. En heel lang maakte ik vooral van alles voor mijn eigen huis. Toen kreeg ik een schoondochter, die ook heel creatief was en gaandeweg maakten we zoveel dingen, dat het te veel werd voor ons eigen huis." Daarom werd vorig jaar besloten om in een mooie ruimte in de achtertuin al die creaties bij elkaar te zetten en er een kerstshow van te maken. Dat leverde zo veel positieve reacties op, dat ook dit jaar van alles te zien en te kopen is.

Rianne van den Boogaard, de creatieve schoondochter, vindt het nog altijd een leuke hobby: "Zo rond september zijn we begonnen met deze kerstspullen. We zoeken onze materialen op allerlei plekken bij elkaar. Bijvoorbeeld in een kringloopwinkel. Dan weet ik nog niet meteen wat ik met die materialen kan doen, maar die inspiratie komt vanzelf een keer. Dat maakt het ook zo leuk, je maakt nooit twee keer hetzelfde, elk item is uniek." De creativiteit van Rianne heeft ze niet van een vreemde.

Ook haar moeder, Jane van den Boogaard, heeft 's avonds graag wat om handen. Alle drie hebben ze zo hun eigen specialiteiten. Dorette met haar kunstzinnige inslag heeft ervoor gezorgd dat alle artikelen op een stijlvolle manier bij elkaar zijn gezet. Elk stuk komt hierdoor goed tot zijn recht. Dorette: "Dat vind ik belangrijk, maar minstens zo belangrijk vind ik dat we zoveel mogelijk met natuurlijke materialen werken en, waar mogelijk, materialen recyclen. Een stuk hout dat de buurman over heeft, mooie stukken boomschors, takken, die je langs de kant van de weg vindt. Alles kun je gebruiken als je maar creatief bent." De drie dames zijn er niet op uit om rijk te worden met hun hobby. Een deel van de opbrengst gebruiken we voor de aanschaf van materialen, maar de rest gaat naar SOS kinderdorpen, die overal ter wereld hulp bieden aan kwetsbare kinderen. Rianne: "We hebben dit jaar erg veel gemaakt van en met lichtjes. In deze donkere dagen willen we de lichtjes bij iedereen naar binnen brengen."

De kerstshow Something old, something new is te bezoeken op vrijdag 7 december van 18.00 tot 22.00 uur, zaterdag 8 december van 16.00 tot 21.00 uur en de zondagen 9 en 16 december van 14.00 tot 18.00 uur. De show is aan de Pastoor Jacobsstraat 59 in Sint Hubert, ingang achterom.

Meer berichten