(foto: Marco van den Broek)
(foto: Marco van den Broek)

Gym voor ouderen in Mill

Om de spierkracht te behouden, om balans te beheersen, om uithoudingsvermogen te stimuleren. Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan de gym voor ouderen in Wilbertoord. Een minstens zo belangrijke reden is de gezelligheid van de groep waarmee je na afloop tijdens een verdiend kopje koffie even kunt bijkletsen.

door Jenneke van Dongen

De stichting Welzijn Ouderen Mill organiseert in alle vier de kernen gymlessen voor ouderen. Op deze dinsdagochtend zitten negen senioren al voor 9.00 uur klaar in gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord. Verschillende van hen zijn de tachtig al gepasseerd.

Met de gymschoenen aan wachten ze op hun docent Wilma Huijbers en ondertussen praten ze alvast een beetje bij. De les begint met opwarmen door rondjes te lopen door de zaal en zwaaien met je armen als molenwieken. Dan wordt het tempo iets opgevoerd. "We nemen flinke stappen, alsof je de bus moet halen". Het opwarmen werkt, het eerste trainingsjack gaat al uit. De vier aanwezige mannen zijn net zo fanatiek als de vrouwen. Na de nodige bewegingsoefeningen voegt Wilma er nog een extra element aan toe.

"We gaan dubbel gym doen, hersengym en gewone gym. Als ik zeg 'lopen', dan blijf je stilstaan en als ik zeg 'stilstaan', dan ga je lopen." Dat gaat goed en daarom gaat er nog een schepje bovenop. "Als ik zeg 'dansen', dan maak je zwembewegingen met je armen terwijl je loopt en bij 'zwemmen' ga je dansen. Het commentaar is niet van de lucht. "Je brengt ons helemaal van de wijs. Ja, ja het is goed voor je oriëntatie vermogen. Je bent zelf niet goed wijs." Voor de volgende oefening mag iedereen gaan zitten, met tweetallen tegenover elkaar. Maar uitrusten is er niet bij. Samen houden de tweetallen twee hoepels vast. "En nou gaan we zagen met lange bewegingen. De elleboog helemaal naar achter. Ik hoor daar een zucht. Maak ik je moe?" "Je beult ons gewoon af", is het commentaar. De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt en dat is bij deze groep duidelijk te merken.

"Het fijne hierbij is dat je doet wat je kunt en als iets niet lukt, nou dan doe je het niet. We hebben echt een hele fijne juf. We kunnen ondertussen plezier hebben, maar we doen wel allemaal goed mee." De been- en armspieren zijn aan de beurt geweest en ook de buikspieren zijn goed gebruikt. Er is drie kwartier voorbij gevlogen, hoogste tijd voor het laatste belangrijke kwartier: de koffie. De gangmakers en degenen, die wat rustiger zijn. Allemaal zitten ze voldaan aan een bakkie koffie. Nu is er volop tijd om wat uitgebreider te kletsen.

"Deze onderlinge contacten zijn echt heel belangrijk. Je hebt een doel om vroeg uit de veren te gaan en je bent gezond bezig. Prima toch?"

Meer berichten