Peter Cornelissen is vanaf het begin betrokken bij de winterloop. (foto: Marco van den Broek)
Peter Cornelissen is vanaf het begin betrokken bij de winterloop. (foto: Marco van den Broek)

Eerste winterloop voor DSWH'18

Voor de 38e keer wordt in Wilbertoord op zondag 23 december de winterloop georganiseerd. Een hardloopwedstrijd voor jong en oud met afstanden van tweeënhalf, vijf en tien kilometer. Voor het eerst dit jaar niet meer onder de naam Winterloop van De Willy's, maar Winterloop sportvereniging DWSH '18. De fusie tussen twee voetbalverenigingen zorgde voor een naamsverandering, maar de winterloop is nog dezelfde als de afgelopen 37 jaar.

door Jenneke van Dongen

Peter Cornelissen is vanaf het begin organisator van de winterloop. "Destijds zat ik in het bestuur van voetbalvereniging De Willy's en kreeg ik het verzoek om nog iets anders sportiefs te organiseren. Zelf was ik een fanatiek hardloper. Hardlopen was echt in opkomst in die tijd en zo ontstond het idee van de Winterloop."

Nog steeds is Peter Cornelissen bestuurslid, nu van de gefuseerde club DWSH '18, wat staat voor De Willy's Sint Hubert. En nog altijd is hij de organisator van de winterloop. "Zelf kan ik niet meer hardlopen na een knieoperatie zestien jaar geleden, maar het organiseren ben ik blijven doen en ook als vrijwilliger actief bij de club zijn. Ach, dat zit gewoon in je." De winterloop maakt deel uit van de Run Competitie Land van Cuijk, dertien wedstrijden in het Land van Cuijk, die door het jaar heen gelopen worden. Behalve voor de competitielopers is de winterloop voor iedereen toegankelijk. Of je nu zestien of zestig bent, achttien of tachtig, iedereen kan zich inschrijven voor een van de afstanden.

"De kortste afstand is met name bedoeld voor de jeugd tot en met vijftien jaar. Hoewel voetballers over het algemeen geen hardlopers zijn, proberen we al onze jeugdspelers mee te laten doen. Ouders, opa's en oma's mogen natuurlijk ook op die afstand meerennen, maar de prijzen op deze afstand gaan alleen naar de jeugd." De winterloop van Wilbertoord is door de jaren heen een populaire loop gebleken. Het parcours van tweeënhalve kilometer is grotendeels verhard en loopt rondom de voetbalvelden aan de Verbindingsweg in Wilbertoord. Elke loper, die zich vooraf online inschrijft via www.wilbertoordonline.nl, krijgt een euro korting op de inschrijfprijs van 5 euro.

Voor degenen, die liever iets minder hard lopen, is er op tweede kerstdag de winterwandeling. Peter: "Ook die organiseren we dit jaar voor de 38e keer. Het is een mooie wandeling van ruim acht kilometer door de bossen. Op een pauzeplek in het bos is er glühwein of iets anders te drinken en na afloop kun je met je startbewijs een prijs winnen bij de loterij." Zoveel tijd steken in het organiseren van hardloopwedstrijden en wandelingen en zelf niet mee kunnen doen. Hoe is dat? "Fietsen is mijn nieuwe sportieve uitlaatklep geworden."

En dan blijft het niet bij rondjes rond het voetbalveld. Per jaar fietst Peter zo'n 12.000 kilometer. Maar niet op 23 en 26 december, dan staat hij, samen met tientallen andere vrijwilligers, garant voor opnieuw een mooie winterloop en -wandeling.

Meer berichten