Wandelen op landgoed Tongelaar onder leiding van een natuurgids van het Brabants Landschap. (foto Marco van den Broek)
Wandelen op landgoed Tongelaar onder leiding van een natuurgids van het Brabants Landschap. (foto Marco van den Broek)

Lekker naar buiten op kerstdag

Op eerste kerstdag zitten veel mensen binnen, vaak urenlang aan een overvloedige kerstdis, maar op tweede kerstdag is er behoefte aan een frisse, gezonde wandeling. Wandelen kun je overal doen, maar op tweede kerstdag gaan wandelen op landgoed Tongelaar onder leiding van een natuurgids van het Brabants Landschap, dat is net iets specialer.

door Jenneke van Dongen

Het prachtige landgoed Tongelaar is niet voor niks elke maand de start van een gratis gidswandeling. De diversiteit van het landschap en de dieren maakt van een wandeling in elk seizoen opnieuw een genot. Floor van den Oever is, als vrijwilliger, coördinator van de twintig vrijwilligers van Brabants Landschap. Floor: "Dat zijn tien gidsen en tien mensen, die het informatiepunt in het kasteel bemensen of door het jaar heen bij andere activiteiten helpen. Normaal gesproken is onze maandelijkse gidswandeling op de vierde zondag van de maand, maar de wandeling van december hebben we verschoven naar tweede kerstdag."

Het algemene doel van Brabants Landschap is om op een toegankelijke manier de natuur bij de mensen te brengen. En op Tongelaar is dat niet zo moeilijk volgens de gidsen. Willemien ten Haaf-Smulders: "Er is zoveel te zien hier. Sporen van de dassen, de dassenburchten en de -wissels. Maar ook de sporen van de bevers, die hier sinds kort leven. De dammetjes, die ze in de sloten maken. Er is zelfs een beverglijbaan, daarlangs glijden de bevers zo op hun buik het water in. En niet te vergeten de reeën, die zich regelmatig laten zien."

Elk seizoen kent zijn charme op Tongelaar en zo ook de winter. "Het kan natuurlijk wel wat kouder en natter zijn, maar daar kun je je op voorbereiden. Warme kleren aan, laarzen of stevige schoenen, en vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, want dan kun je nog meer ontdekken." De wandeling op tweede kerstdag start om 11.00 uur op de binnenplaats van het kasteel. Daar wordt eerst een inleidend verhaal gehouden over het ontstaan van het kasteel en vervolgens wordt gestart met de ongeveer vier kilometer lange wandeling. Na anderhalf tot twee uur is het einde van de wandeling op diezelfde binnenplaats, waar dan de vuurkorven aan zijn en glühwein, warme chocomel of soep te krijgen is. Natuurgids Miep Kuppen: "Ook voor ons blijven de wandelingen bijzonder. Elke keer zien ook wij nog nieuwe dingen. De wandeling van tweede kerstdag staat in het teken van de winter. Waar zijn de dieren in de winter? Hoe overwinteren de vogels, de amfibieën en de insecten?" De wandeling is geschikt voor jong en oud en als de wandeling langs het speelbos gaat, dan kunnen de kinderen daar alvast wat overtollige energie kwijt.

"Met de volwassenen volg ik dan het pad en de kinderen kunnen via het speelbos, dat uit natuurlijke materialen bestaat, via het bos later weer aansluiten." Vooraf aanmelden voor de wandeling is niet nodig.

Meer berichten