Bierbrouwen met de mannen van hobbybrouwerij De blauwe knoop. (foto Marco van den Broek) 
Bierbrouwen met de mannen van hobbybrouwerij De blauwe knoop. (foto Marco van den Broek) 

Brouwen en proeven bij kasteel

Met hun brouwerij op de binnenplaats van Kasteel Tongelaar hebben de vier heren van hobbybrouwerij De blauwe knoop een prachtige plek om hun bier te brouwen. Wat nog ontbrak was een proeflokaal. In samenwerking met de Smaakmakers van kasteel Tongelaar is onder de zolderbalken van het eeuwenoude kasteel een prachtig proeflokaal ontstaan. Hier kan binnenkort menig biertje geproefd worden.

door Jenneke van Dongen

Chris, Jo, John en Jeroen brengen heel wat uurtjes door in hun brouwerij op Tongelaar en dat zullen er binnenkort nog wat meer worden. "Nu verzorgen we ook wel proeverijen, maar dat is dan ergens op locatie en dan moeten we van alles daar naartoe sjouwen. In ons nieuwe proeflokaal hebben we alles kant en klaar staan."

De voormalige omkleedruimte voor het personeel van het kasteel heeft een complete metamorfose ondergaan. John: "We hebben een moodboard gemaakt en er een binnenhuisarchitect op losgelaten en zijn vervolgens zelf aan de slag gegaan. Chris en Jeroen hebben de onderstellen van de tafels en de krukken gelast en daarna hebben we de houten bladen erop gemaakt." Het resultaat is een robuuste look en een sfeervol geheel door de finishing touch van de respectievelijke echtgenotes. Die vrouwen spelen ook een rol bij de proeverijen, door precies bij de biersmaken passende hapjes te maken.

Chris: "Het is bij een hobby als die van ons wel belangrijk dat onze vrouwen er ook achter staan. Naast onze full time banen zijn we tussen de tien en twintig uur per week met onze hobby bezig." Zo ook op deze zaterdag. Al voor dag en dauw was Jo op de brouwerij te vinden. "Om 5.30 uur was ik hier al en dan begin ik alvast met de desinfectie van de ketels. Dan gaat het water erin om op temperatuur te komen en dan is onze brouwdag begonnen."

Elke zaterdag wordt een van de acht vaste bieren of een van de seizoens- of speciale bieren gebrouwen. Aan het eind van de dag zijn dan 456 flesjes bier gevuld. Hoe de proeverijen er straks uit gaan zien, hangt helemaal af van de wens van de klant. John: "Als groepen zich aanmelden, dan vragen we wat ze precies willen. Hoeveel biertjes willen ze proeven en willen ze er ook hapjes bij en hoeveel tijd hebben ze voor de proeverij. Want als het over bier gaat, kunnen we uren lullen." Naast de groepsproeverij gaat de Blauwe Knoop in januari starten met een ander soort proefavonden. Via hun facebookpagina laten de heren weten wanneer er een proefavond is en daar kan iedereen zich voor inschrijven. Chris: "Het idee is dat dit thema- avonden worden. Een vriend van ons is bezig met een studie om biersommelier te worden. Hij kan een keer uitleg komen geven. Maar we kunnen ook een Friese avond of een Russische avond organiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos."

Meer berichten