Foto: Marco van den Broek

Dertig jaar lokaal nieuws Mill

De Lokale Omroep Mill bestond vorige week maar liefst dertig jaar en dat werd gevierd met 31 uur live uitzendingen, waar onder meer populaire programma's van vroeger en interviews met Millenaren de revue passeerden. Ongeveer veertig vrijwilligers zorgen ervoor dat de omroep dagelijks televisie- en radio-uitzendingen presenteert.

door Jenneke van Dongen

Cor Derks en Thijs van den Heuvel zijn twee van die vrijwilligers. Cor was bij het groepje mensen dat de LOM mee opstartte. "Destijds had je piraten, die met een bakkie uitzonden. De controle op deze illegale piraten werd steeds strenger. Toen er legaal uitgezonden mocht worden als je een omroep vormde, is dat het begin geweest van de lokale omroep Mill."

Thijs was als hobbyist veel bezig met muziek en plaatjes draaien als dj en hij sloot zich in 1990 aan bij de LOM. "In het begin moest ik zelf mijn plaatjes meenemen en werkten we met een dubbel cassettedeck. Toen kwam, hiep, hiep, hoera, de cd, maar toen wilden wij met twee cd-wisselaars werken. Dat bestond nog helemaal niet, maar onze technische jongens kregen dat wel voor elkaar." Cor is tegenwoordig hoofd van de technische dienst.

Hij herinnert zich nog goed dat hij bij storingen uit zijn bed werd gebeld. "Dan bleef er een cd hangen en dan moest ik dat gaan herstellen. Er is wat dat betreft ontzettend veel veranderd in de afgelopen jaren. Tegenwoordig gaat alles natuurlijk met de computer en kan ik storingen vaak vanuit huis oplossen." Wat niet is veranderd, is het enthousiasme dat beide mannen hebben voor het vrijwilligerswerk bij de omroep. Thijs, tegenwoordig actief als hoofdredacteur: "Het blijft vernieuwend, omdat we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe concepten. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een serie over mensen, die niet meer hoeven te werken."

Een paar jaar geleden liet de LOM een kijk- en luisteronderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat de omroep zeer gewaardeerd wordt. "Degene, die ons de uitslag kwam vertellen, kwam met een grote grijns op zijn gezicht binnen. Onze naamsbekendheid was heel groot en we werden dus goed gewaardeerd. Dat doet je natuurlijk goed." De sportprogramma's op zondagmiddag, waardoor iedereen live bij kan houden wat de drie voetbalclubs uit de gemeente doen, maar ook 'Swing Mill' met het infoblok van de SWOM en de uitzendingen van de raadsvergaderingen. De diversiteit van de programmering maakt dat de betrokkenheid van de inwoners bij de omroep heel groot is. Cor: "De eisen die we opgelegd krijgen, zijn in die jaren behoorlijk aangescherpt. Zo moeten we ervoor zorgen dat in onze uitzendingen een bepaald percentage educatie, informatie en cultuur zit." De harde kern van de omroep, waar Cor en Thijs ook toe behoren, vergadert wekelijks en houdt de vinger aan de pols bij de programmering. Als het aan Cor en Thijs ligt houden ze het nog wel even vol. "Het is zo enorm leuk om te doen!"

Meer berichten