Foto: Marco van den Broek

'Ambtsketting op de stropdas'

De burgemeesters Michiel van Veen (Gemert), Pierre Bos (Boekel), Hans Gilissen (Venray), Emile Roemer (Heerlen) en Tweede Kamer-lid Erik Ronnes wonen (of woonden) in het Land van Cuijk. Ze gunnen in een serie van vijf verhalen de lezer een blik in de eigen bestuurskeuken die nu buiten het buiten het Land van Cuijk ligt. Tevens kijken ze vanaf hun positie naar de regio van hun roots waar drie van de vijf gemeenten in 2022 samen met elkaar verder willen. Michiel van Veen (1971) bijt het spits af. "Ik droomde als kind al om burgemeester te worden."

Door Henk Baltussen

De burgemeesterskamer in Gemert bevindt zich op de eerste etage van een statige villa met bouwjaar 1878, gelegen aan het Ridderplein in hartje centrum. Het uitzicht vanuit de burgemeesterstoel is bepaald niet vervelend: aan de overkant van het plein ligt in al zijn glorie het fraaie Kasteel van Gemert, waarvan de bouw in 1391 begon.
"Het is echt een geweldig gebouw met een prachtige omgeving", zegt Michiel van Veen, die erop staat even een kijkje te nemen bij het monumentale bouwsel met gracht en een heuse kasteellaan. Dat moet als een magneet werken op kersverse bruidsparen voor een fotorepo. "Dat gebeurt ook volop", Van Veen, die aangeeft dat het kasteel, sinds 2017 in bezit van een projectontwikkelaar, al een tijdje leegstaat. "Gemert gaat ervan uit dat het een mooie bestemming gaat krijgen. Dat verdient het ook." De oud-Cuijkenaar die een jaar terug Cuijk verruilde voor Gemert als woonplaats straalt blijheid en trots uit. Met zijn flair, zijn presentie en zijn innemendheid lijkt hij geknipt voor het burgemeestersvak dat twee jaar terug op zijn pad kwam. De VVD'er besloot zijn Tweede Kamer-lidmaatschap ervoor op te zeggen. "Toen de vacature in Gemert-Bakel voorbij kwam, was ik direct geïnteresseerd. Op dat moment was ik viereneenhalf jaar Kamerlid. De afstand Cuijk - Den Haag vond ik altijd aanzienlijk. Daarbij kwam dat ik altijd burgemeester heb willen worden. Het is iemand van statuur die een sterke band met het verleden heeft en toch van de tradities is. Ik vind dat een burgemeester in een pak met een stropdas rondloopt, Je ziet steeds vaker dat dat niet gebeurt. Een burgemeester moet in pak naar het werk. En de ambtsketen moet op de stropdas liggen. Ik heb me via Gerard Stoffels, die in het verleden hoofd openbaar beheer in Gemert was (nu wethouder in Cuijk red.), over Gemert laten informeren. Hij omschreef het als een warme en fijne plattelandsgemeente. En dat is precies zo. We wonen hier prima en wat mij betreft blijf ik hier voor lange tijd. Of dat een of meer termijnen zijn, is van veel factoren afhankelijk." Hij lacht, stipt even de verschillen tussen Gemert en Cuijk waar Van Veen acht jaar raadslid was en ruim twee jaar wethouder. Hij stond als 37ste op de VVD-kieslijst van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, een plek die voldoende bleek om als Kamerlid aan de slag te gaan.

Van Gogh
"Nee, te vroeg kwam het niet, maar wel onverwachts. Ik hield er geen rekening mee. Wilde sowieso mijn eerste periode als wethouder in Cuijk afmaken. Maar dan komt die trein voorbij en stap je op. Je hebt dan als lid van de Tweede Kamer een langere aanloop nodig dan iemand die al kon rekenen op een zetel. In Den Haag heb ik best het een en ander kunnen bereiken. Ik heb me ingezet om vermiste piloten uit de Tweede Wereldoorlog een naam en een graf te geven. Voor bergingsacties is toen geld uitgetrokken. Waar ik me bij sommige groeperingen minder populair mee heb gemaakt is het korten van subsidies in de culturele sector. Musea als het Rijks en Van Gogh in Amsterdam zijn met dagelijks duizenden bezoekers winstgevende bedrijven. Die kunnen best wel met minder subsidie toe. De Haagse ervaringen en het netwerk neem je natuurlijk mee naar Gemert. Ik ben iemand die dingen af wil maken. Soms heb je dat niet helemaal in eigen hand. Mijn wethouderschap- en Tweede Kamerzetel heb ik inderdaad onderbroken. Maar dan komt ineens die trein voorbij die je niet had verwacht."
Van Veen merkt dat op zijn plek is in het agrarische Gemert. Het voelt voor hem als thuis, de mensen zijn vriendelijk, het voorzieningenniveau in de gemeente is, ook in de dorpen Bakel, Handel, Milheeze, De Mortel, De Rips en Elsendorp, hoog. "Ik ben een gezegend man, heb het hier gruwelijk naar mijn zin. Wat me direct opviel hoeveel vertrouwen de mensen je geven. Bezoek aan familie na bijvoorbeeld een zelfdoding of mensen die andere vreselijke dingen hebben meegemaakt, je hebt meteen het vertrouwen. Mensen delen het verdriet met je. Zetten zich open, leggen foto-albums op tafel. Terwijl ik eigenlijk een wildvreemde ben. De barrière voor een burgemeester is weg, je betekent voor die mensen in al hun kwetsbaarheid wat. Het geeft me een dankbaar gevoel dit te mogen doen."

Draagvlak
En hoe staat het de contacten met het aangrenzende Land van Cuijk? "Die zijn er op bestuurlijk vlak eigenlijk niet. De bus van Gemert naar Boxmeer is eigenlijk de enige verbinding." Hij moet er zelf om lachen. "Het zijn twee totaal andere regio's. Dat is met het naastgelegen Boekel hetzelfde. Boekel is veel meer verbonden met het Land van Cuijk. Gemert en Cuijk zijn erg verschillend. De gemeente Gemert heeft bijvoorbeeld echt fantastische voetbalclubs met heel veel vrijwilligers. Hoofdklasser Gemert is hier veel groter dan derdedivisionist JVC in Cuijk. Er zijn hier veel meer teams, de betrokkenheid is anders, de saamhorigheid groter en de sfeer in de kantine is onvergelijkbaar. Maar ik blijf in mijn hart een JVC-man. Dat zal niet veranderen. Of het verstandig is dat Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis met elkaar willen fuseren? Daar zeg ik niets over. Als er draagvlak is, prima."

 

 

 

 

 

 

Meer berichten