Een deel van de enthousiaste jubileumcommissie van Juliana Mill met voorzitter Tom Heerbaart (midden). (foto: Marco van den Broek)
Een deel van de enthousiaste jubileumcommissie van Juliana Mill met voorzitter Tom Heerbaart (midden). (foto: Marco van den Broek)

Eeuwfeest voor Juliana Mill

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van Juliana Mill werd zondagmiddag de start van een speciaal jaar aangestipt. De voetbalclub uit Mill bestaat in 2019 namelijk 100 jaar. De vereniging werd op 1 augustus 1919 opgericht en in 1994 onderscheiden met de koninklijke erepenning tijdens het 75-jarige jubileum. Het ledental schommelt al een aantal jaren net boven de 600 leden. "We hebben een begint gemaakt aan een speciaal jaar", zegt voorzitter Tom Heerbaart.

Het jubileum wordt extra kracht bijgezet op 30 en 31 augustus en 1 september. Dan wordt namelijk een heus jubileumweekeinde gehouden door de voetbalvereniging uit Mill. Juliana Mill wordt dus opgericht op 1 augustus 1919. De club dankt de naam aan prinses Juliana, die op het moment van de oprichting exact tien jaar oud is. Het sportpark aan de Langenboomseweg dat in 2001 in gebruik wordt genomen is eveneens naar de voormalige koning vernoemd.

Rond de oprichtingsdatum van de club wordt er op steeds meer plekken in Mill gevoetbald. De kiem voor de oprichting van Juliana wordt gelegd aan de huidige Parallelweg. Bij schoenenfabriek 'De Goede Hoop' komt Karel Reffelthrat uit Graven werken. Hij is tevens scheidsrechter en voetbaltrainer. Kapelaan Sprengers geeft op 1 augustus de goedkeuring voor de oprichting van Juliana. Vier jaar na de oprichting viert Juliana het eerste kampioenschap in de J-klasse. Als de club in 1924 het vijfjarig bestaan viert, wordt Thij Lamers aangewezen als de eerste officiële voorzitter van de vereniging. Juliana bestaat in 1994 75 jaar. Het jubileum wordt groots gevierd, onder meer met een wedstrijd tegen PSV met onder meer de Braziliaanse Ronaldo in de gelederen. Het wordt 0-3 voor de Eindhovenaren. Ook tijdens dit jubileum komt er een jubileumwedstrijd. "Wie dat duel gaat spelen, is nog niet bekend. We gaan dat nog allemaal concreet maken", vertelt Heerbaart. "We zijn een jaar geleden al begonnen met de voorbereidingen op het jubileumjaar en we krijgen een weekend vol activiteiten voor jong en oud. Ook krijgt iedereen de kans om dit bijzondere jaar met ons te vieren."

Meer berichten